Obavezujuća odluka
83

Španija zahtjeva od Izraela da ispoštuje odluku suda i prekine ofanzivu, Britanci kritikuju Sud u Hagu

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Španska vlada zahtijeva da Izrael ispuni naredbu najvišeg suda UN-a da odmah prekine bombardiranje i kopneni napad na grad Rafah u Gazi.

Naglašava da je presuda Međunarodnog suda pravde (ICJ) pravno obvezujuća.

“Mjere predostrožnosti koje je odredio ICJ, uključujući da Izrael treba prekinuti svoju vojnu ofanzivu u Rafi, obvezne su. Izrael ih mora poštovati.Isto vrijedi i za prekid vatre, oslobađanje talaca i pristup humanitarnoj pomoći. Patnja naroda Gaze i nasilje moraju prestati”, napisao je španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares na X.

Španija je jedna od evropskih zemalja koja je bila najkritičnija prema Izraelu zbog napada na Gazu. U srijedu su Španija, Irska i Norveška rekle da će njihove vlade od sljedeće sedmice priznati palestinsku državu.

Izrael je pozvao svoje izaslanike da ih "ukori" zbog odluke i u petak je rekao da će zabraniti španskom konzulatu u Jerusalemu da pomaže Palestincima na Zapadnoj obali, piše The Times of Israel.

Vlada Velike Britanije kritikovala je Međunarodni sud pravde (ICJ) jer je naredio Izraelu da odmah prekine svoj vojni napad na grad Rafah na jugu Gaze, rekavši da će ta presuda ojačati Hamas, javlja Reuters.

ICJ, koji je najviše tijelo UN-a za saslušanje u sporovima između država, donio je u petak hitnu odluku u slučaju Južne Afrike optužujući Izrael za genocid.

“Razlog zašto nema pauze u borbama je taj što je Hamas odbio vrlo velikodušan dogovor s Izraelom o taocima. Intervencija ovih sudova – uključujući danas ICJ – ojačat će stav Hamasa da mogu zadržati taoce i ostati u Gazi”, rekao je glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova kasno u petak, prenosi Reuters.

Glasnogovornik je dodao: "A ako se to dogodi, neće biti ni mira ni rješenja s dvije države."

ICJ, ili svjetski sud, nema sredstava za provedbu svojih naloga, ali presuda je istaknula globalnu izolaciju Izraela zbog njegove vojne kampanje u Gazi.