|

Španija za smanjenje napetosti u odnosima s Venecuelom

Španija za smanjenje napetosti u odnosima s Venecuelom
0
F
FENA
15.11.2007. u 16:37
0
komentara
0

dijeljenja
Španija za smanjenje napetosti u odnosima s Venecuelom
Šef španske diplomatije Miguel Angel Moratinos zatražio je u četvrtak "manje simbolične, a više prave akcije" radi smanjenja napetosti u odnosima s Venecuelom.
Namjera Španije da okonča napetost koja je buknula kada je španski kralj Juan Carlos na Ibero-američkom samitu u Čileu rekao venecuelanskom predsjedniku "da ušuti", uslijedila je nakon izjave Huga Chaveza u srijedu da će "pažljivo pratiti akcije španskih kompanija u svojoj zemlji".

"Španija će ostati mirna, čvrsta i braniti svoje interese ne dolivajući ulje na vatru", rekao je Moratinos na radnom doručku s političarima, diplomatima i novinarima u Madridu, prenio je AP.

On je odbacio zahtjev španskih kozervativaca da pozove španskoga ambasadora iz Venecuele na konsultacije. "Pozvati ambasadora na konsultacije posljednja je stvar koju bi sad trebalo učiniti", rekao je šef španske diplomatije.

Do neobičnoga diplomatskog skandala na Ibero-američkom samitu u Čileu došlo u subotu kada je Chavez za bivšega španskog premijera Josea Mariju Aznara (PP, desnica) rekao da je "nacist" i da je podržao državni udar u Venecueli 2002. godine.

Španski premijer Jose Luis Rodrigues Zapatero (PSOE) nastojao je smiriti oštricu Chavezovog napada, ali to nije bilo dovoljno, pa je reagirao i sam kralj tražeći od Chaveza da "već jednom ušuti".

Moratinos je podsjetio da je većina predstavnika latinoameričkih zemalja na samitu u Čileu izrazila podršku Španiji.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.