Svijet
0

Španija: Usvojen zakon o historijskom pamćenju

FENA
Donji dom španskog parlamenta usvojio je u srijedu zakon o historijskom pamćenju kojim se nakon više od tri decenije od ponovne uspostave demokratskog poretka u toj zemlji osuđuje puč generala Francisca Franca i njegova 40-godišnja diktatura.

Zakonom, usvojenim nakon dvodnevne debate, formalno je osuđen Francov fašistički režim, a prijeki ratni sudovi, koji su Francovim protivnicima masovno izricali smrtne kazne u vrijeme građanskog rata (1936-1939), proglašeni su nezakonitim.

Ovim zakonom je lokalnim (pokrajinskim) vladama dano ovlaštenje da, ako žele, pristupe iskopavanju masovnih grobnica iz perioda građanskog rata, a istovremeno je uvedena obaveza da s ulica i javnih zgrada budu uklonjeni svi simboli iz Francova perioda, prenijele su agencije.

Za predsjednika vlade socijalista Josea Luisa Rodriguesa Zapatera, čiji je djed bio jedan od više desetaka hiljada žrtava Francovih fašista, donošenje ovog zakona je bilo prioritet njegova mandata.

Zakon je prošao u donjem domu parlamenta zahvaljujući glasovima vladajuće Socijalističke radničke partije Španije (PSOE), uz podršku nekoliko manjih partija.

Zakon će stupiti na snagu nakon što bude usvojen i u senatu, što se smatra formalnošću.

Usvajanjem zakona o historijskom pamćenju prekinuta je žučna debata koju je u Španiji "podgrijavala" desničarska Narodna partija primjedbom da Španiji prijeti nova podjela i otvaranje starih rana.

Zapaterovi socijalisti ističu, međutim, da je desnica mnogo manje zainteresirana za socijalne posljedice primjene zakona, a mnogo više za "skrivanje grijeha iz prošlosti", aludirajući na činjenicu da je Narodnu partiju osnovao jedan bivši ministar u Francovoj vladi.