{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Španija traži povlačenje EU trupa iz BiH

F
30.9.2009. u 14:18
0
6
Španija traži povlačenje EU trupa iz BiH
0
Španija traži povlačenje EU trupa iz BiH
Foto: Arhiv
Španija je u utorak na zasjedanju ministara odbrane Evropske unije, u Goteborgu, zatražila da se što prije utvrdi rok za postepeno povlačenje trupa Evropske unije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.
To je saopćila španska ministrica odbrane Carme Chacon, koja je istakla da evropske trupe, u kojima Španija ima svoje vojnike od 1992., u BiH ubuduće više ne treba da djeluju kao snage koje provode zadatke na terenu.

Ministrica je, u utorak na završenom sastanku ministara odbrane EU-a, naglasila da vlada u Madridu to traži već neko vrijeme, te podvukla da vojna misija EU-a u BiH mora da se završi.

Zadatak EUFOR-a bi se ubuduće sveo na savjetodavne zadatke vladi BiH i školovanje oficira bh. oružanih snaga.

Šef Vojnog komiteta EU-a, francuski general Henri Bentegeat je, istovremeno, na zasjedanju ministara odbrane evropske dvadesetsedmorice stavio do znanja da je "sigurnosna situacija u BiH dobra".

General je upozorio da je politička klima u BiH "prava noćna mora" i ocijenio da zato posao Evropske unije u toj zemlji mora biti da se "spriječi zaoštravanje političkih tonova".

- Ako Vijeće ministara EU-a odluči da te snage (EUFOR) preobrazi u neku misiju bez izvršnih zadataka, onda takva odluka mora biti donesena uz mnoga jemstva, predočio je čelnik Vojnog komiteta EU-a.

Ministri odbrane EU-a su već ranije razmatrali mogućnost da snage EUFOR-a sa 2.300 svedu na oko 200 vojnika, s tim što bi se, u slučaju potrebe, u BiH uputila pojačanja.

EUFOR bi imao mali štab u Sarajevu i preko timova za vezu i osmatranje bi nadzirao cijelu teritoriju BiH.

Takođe bi EUFOR i dalje pomagao djelovanju Haškog suda u BiH, uključujući hapšenje optuženih za ratne zločine.

Glavna tema neformalnog zasjedanja ministara odbrane EU-a je bila da se utvrde načini za bolju koordinaciju i šire mogućnosti upotrebe snaga za brzo reagovanje evropske dvadesetsedmorice, tzv "borbenih grupa".

Takve odlično opremljene i obučene snage od oko tri hiljade vojnika svakog semestra osigurava naizmjenično jedna grupa zemalja EU-a, ali dosad još nisu bile iskorištene za "borbene operacije".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: