Svijet
0

Španija: Socijalisti proglasili pobjedu na parlamentarnim izborima

NINA
Izbori u Španiji su jučer održani u sjeni terorističkih napada i optužbi da ih je vlada izazvala podržavanjem rata Sjedinjenih Američkih Država u Iraku. Opozicijska Socijalistička stranka (PS) proglasila je pobjedu na parlamentarnim izborima.

"Prema raspoloživim podacima, Socijalistička stranka je pobjedila na parlamentarnim izborima, To je jasna pobjeda", rekao je Jose Blanco, šef stranačke kampanje. "Socijalistička stranka je u poziciji da formira vladu", rekao je Blanco novinarima, a prenijela američka novinska agencija Associated Press (AP).

Prema prvim zvaničnim rezultatima opozicijska Socijalistička stranka vodi na parlamentarnim izborima sa 43 posto osvojenih glasova, dok je Narodna stranka (PP) odlazećeg premijera Josea Marie Ashnara dobila podršku 37,5 posto birača. Ovi rezultati su zasnovani na 85 posto do sada prebrojanih glasova, javio je Reuters.

Prema ovim rezultatima, Socijalisti će dobiti 165 mjesta u parlamentu, a Narodna stranka 146 mjesta od ukupno 350 mesta. Oko 34,6 milijona Španjolaca s pravom glasa biralo je danas 3500 zastupnika za novi saziv parlamenta.