Štednja prouzrokovala probleme
1

Španija se bori s požarima i sa manjkom vatrogasaca

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Vatra koja ovog ljeta "guta" španske šume ima tri saveznika: sušu, visoke temperature i mjere štednje, piše El Pais.

Vatra je prouzrokovala potpunu štetu na 132.299 hektara šume, što je tri puta više u odnosu na prošlu godinu kada su požari opustošili 39.573 hektara šume, posljednji su podaci Ministarstva poljoprivrede i okoliša Španije.

Mjere štednje ove godine nisu zaobišle ni vatrogasce Katalonije, čiji je budžet s tri miliona smanjen na 143 hiljade eura, što je itetako utjecalo na njihov posao.

"Bilo je ljudi koji nisu mogli biti uključeni u gašenje požara, jer nisu imali zaštitne rukavice ili čizme", rekao je Antonio del Río, predstavnik vatrogasaca Katalonije.

Tri najugroženija područja Katalonija, Valensija i Kanari bore se s vatrenom sitihijom sa znatno smanjenim brojem osoblja. Od 2010. godine, kada je za angažovanje vatrogasaca iz budžeta bilo izdvojeno 7,8 miliona eura, iznos je smanjen na 2,8 miliona ovoga ljeta.

Enrique Sanz, šef šumske brigadne jedinice u Ontinyentu u Valensiji tvrdi kako su, zbog mjera štednje i smanjenja broja vatrogasnog osoblja za 80 posto, izgubili sigurnost i učinkovitost.

"Radimo više, naplaćujemo manje, a izlažemo se većem riziku", rekao je Dionisio Montesinos, vozač kamiona brigade Santa Mateu.

Vatrogasci u Valensiji se suočavaju i s manjkom opreme, pogotovo boca s kisikom. Eksperti, ekolozi, sindikalci i opozicija složni su u tome da treba ukinuti mjere štednje za područje Valensije.

Ovo je najgori požar od 1994. godine koji je zahvatio područje Valensije i uništio 51 hiljadu hektara zemlje. Na području Kanara uništeno je 4.180 hektara zemljišta.