Zaradili pet miliona eura
0

Španija: Razbijene kriminalne grupe koje su krijumčarile kineske državljanke i seksualno ih eksploatisale

A. Ku.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
U akciji koju je podržao Europol razbijene su dvije kriminalne grupe koje su prokrijumčarile na stotine kineskih državljana koristeći različite metode izdavanja lažnih dokumenata.

Akcijom je rukovodila španska nacionalna policija, a podaci pokazuju da je prokrijumčareno više od 1.000 osoba, od kojih je većina kasnije seksualno eksploatisana.

Ovi lanci su navodno svojim kriminalnim aktivnostima zaradili pet miliona eura.

Istraga se vodila u dvije faze, u prvoj su španski organi za provođenje zakona uhapsili 35 osoba koje su se sumnjičile za pripadnost kriminalnoj organizaciji i falsifikovanje dokumenata.

Nakon ovih hapšenja, španska policija je uhapsila još 34 osobe zbog izdavanja lažnih dokumenata.

U akciji je uhapšeno ukupno 69 osoba, zalijenjeno je sedam luksuznih automobile, 80.000 eura u gotovini te su oduzeti elektronski uređaji i dokumentacija.

Istraga je otkrila da su dvije organizacije osnovane u Madridu i Toledu, ali da su imale podružnice po cijeloj Španiji.

Organizacije su žrtvama davale lažne ugovore o radu i lažne registracije u općinama kako bi stekle pravni status u Španiji. Čak su dogovarali lažne brakove i davali savjete o tome kako uspješno proći intervjue tokom procedure prijave.

Nekoliko advokatskih firmi je sarađivalo sa kriminalcima pomažući im u izradi lažne dokumentacije. Ove firme su dobile između 500 i 1.000 eura u zamjenu za svaku žrtvu.

Slučaj je povezan sa operativnom radnom grupom koju Europol podržava od 2020. godine i koja je dovela do razbijanja najveće kriminalne mreže umiješane u trgovinu ljudima radi seksualne eksploatacije.