Svijet
0

Španija: Protesti zbog hapšenja čelnika Batasune

FENA
Hiljade ljudi protestirale su u subotu navečer u Bilbaou, San Sebastianu i drugim gradovima španskih regija Baskije i susjedne Navarre zbog hapšenja 23 čelnika zabranjene separatističke stranke Batasune.

U glavnom gradu Navarre Pamploni nekoliko je osoba ozlijeđeno tokom sukoba koji su izbili između demonstranata i policije. Demonstranti su zahtijevali nezavisnost Baskije i Navarre, regija na sjeveru Španije, te skandirali parole protiv španske vlade, prenijele su agencije.

Glasnogovornik baskijske separatističke stranke Batasuna Pernando Barrena izjavio je u subotu u San Sebastianu da je hapšenje čelnika njegove stranke, po nalogu vlade u Madridu, "objava rata baskijskoj nezavisnosti".

"Španjolska vlada time je, kako to propisuju pravila, objavila rat baskijskoj nezavisnosti", poručio je Barrena na konferenciji za novinare.

Batasuna, kojoj je rad zabranjen od 2003. godine, političko je krilo ETA-e, baskijske separatističke organizacije koja je u više od četiri desetljeća oružane borbe za nezavisnu državu na tlu francuske i španske Baskije, ubila više od 800 osoba.