Svijet
0

Španija proglasila Sarkozyja vitezom Zlatnog runa

FENA
Španski kralj Juan Carlos odlikuje predsjednika Francuske Nicolasa Sarkozyja (Foto: AFP)
Španski kralj Juan Carlos odlikuje predsjednika Francuske Nicolasa Sarkozyja (Foto: AFP)
Španski kralj Juan Carlos odlikovao je u ponedjeljak francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja ordenom Zlatnog runa, najvišim španskim odlikovanjem, za njegovu "odlučnu i učinkovitu" borbu protiv baskijske separatističke grupe ETA.

Juan Carlos je istakao da su Francuska i Španija danas "bratska društva koja se bore za progres ujedinjene Evrope, prosperitetne i solidarne, koja se odučno suočava s krizom" eurozone, javio je AFP.

Na svečanosti u Kraljevskoj palači u Madridu Juan Carlos je kazao: "Vi ste odlučno i učinkovito favorizirali političku, sudsku i policijsku saradnju između naše dvije zemlje kako bi se okončalo terorističko nasilje."

Nicolas Sarkozy je bio ministar unutarnjih poslova od 2000. do 2004. i od 2005. do 2007.

Baskijska separatistička organzacija ETA objavila je 20. oktobra završetak 40. godišnje oružane borbe. U subotu su tri navodna člana grupe uhapšena u Francuskoj.

Orden Zlatnog runa uveo je 1430. godine burgonjski vojvoda Phillippe III Le Bon povodom svog vjenčanja s Izabelom od Portugala.

Posljednji strani lider koji je dobio ovo odlikovanje bio je u 2007. godini kralj Saudijske Arabije Abdulah. Ovo odlikovanje su dobili još engleska kraljica Elizabeta i bivši šef evropske diplomatije Javier Solana.