|

Španija priznala Scijentološku crkvu

Španija priznala Scijentološku crkvu
0
F
FENA
2.11.2007. u 18:38
0
komentara
0

dijeljenja
Španija priznala Scijentološku crkvu
Španija je odlukom vrhovnog suda priznala Scijentološku crkvu kao legalnu vjersku zajednicu, izvijestili su u petak španski mediji. Vrhovni španski sud odobrio je scijentološkoj organizaciji pravo upisa u popis službeno priznatih vjerskih zajednica, prenose mediji.
Špansko ministarstvo pravosuđa odbilo je 2005. zahtjev scijentološke zajednice za uvrštenje u popis vjerskih zajednica, na što je ona pokrenula sudski postupak kojem je sada udovoljeno.

Scijentološka zajednica ispunjava sve pravne pretpostavke za priznanje te organizacije kao vjerske zajednice, saopćio je sud. Organizacija nastoji širiti "duhovne, humanističke i slične vrijednosti", navodi se dalje u odluci suda.

Scijentološka zajednica je prisutna u Španiji od početka osamdesetih godina, a u Evropu se proširila iz Sjedinjenih Država gdje je također priznata kao vjerska zajednica.

Organizaciju, kojoj pripadaju mnoge poznate osobe u SAD-u, među kojima su glumačke zvijezde Tom Hanks i John Travolta, mnogi optužuju da manipulira svojim članovima i da joj je jedini cilj gospodarska korist.

Scijentolozi su u Njemačkoj, prenosi Hina, već godinama pod prismotrom obavještajnih službi, a njemački su političari već u nekoliko navrata bezuspješno pokretali inicijative za zabranu te organizacije.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.