Svijet
0

Španija predsjedava Vijećem Evrope

FENA
Španija je u četvrtak preuzela predsjedavanje Vijećem Evrope, nakon šestomjesečnog predsjedavanja Švedske, saopćila je ova organizacija u Strasbourgu.

Odbor ministara, izvršni organ organizacije, sastao se u toku dana pod zajendičkim predsjedavanjem švedskog ministra vanjskih poslova Carla Bildta i španskog ministra vanjskih poslova Miguela Angela Moratinosa, javio je AFP.

Carl Bildt je podnio izvještaj o švedskom predsjedavanju koje je obilježio sukob između Gruzije i Rusije, dviju od 47 zemalja članica Vijeća Evrope.

Usvojeno je više tekstova koji se odnose na buduće akcije s Evropskom unijom i konvencija o pristupu javnim dokumentima.

Miguel Angel Moratinos je nabrojao prioritete za šest narednih mjeseci, među kojim je traženje rješenja za garantiranje dugoročne efikasnosti Evropskog suda za ljudska prava.

Španija želi dati prioritet migracijskim fenomenima i postupanju s imigrantima, situaciji s Romima, kao i zdravlju djece.

Vijeće Evrope će slaviti svoju 60. godišnjicu zavrijeme španskog predsjedavanja, a Odbor ministara će se sastati u maju 2009. godine u Madridu.

U srijedu je usvojen budžet Vijeća Evrope za 2009. godinu od 205 miliona eura, koji nije ništa veći u odnosu na 2008.