Smanjenje budžetskog deficita
0

Španija ponovo uvela porez na bogatstvo

FENA
Španski parlament izglasao je danas da se porez na bogatstvo, koji je ukinut prije tri godine, ponovo uvede kako bi doprinio smanjenju budžetskog deficita.

Odluka je donijeta na posljednjoj sjednici prije raspuštanja parlamenta uoči održavanja izbora, na kojima se smatra da će pobijediti konzervativna opozicija.

Većina opozicionih stranaka kritikovala je porez kao očajnički predizborni potez vladajućih socijalista, koji uvjeravaju da je pravedno više oporezovati bogate tokom kriznih vremena, kada stopa nezaposlenosti u Španiji iznosi 21 posto, prenijela je agencija AP.

Ipak, zabilježena su samo dva glasa protiv novog poreza, budući da nijedna stranka nije željela da favorizuje bogate u izbornoj godini.

Za zakon je glasalo 176 poslanika, od kojih je najviše bilo socijalista, dok je uzdržanih bilo 166. Vlada je saopćila da će novim porezom biti pogođeno 160.000 stanovnika sa neto prihodima većim od 700.000 eura.

Porez će se primjenjivati tokom 2011. i 2012. i donijeti će državi prihode od dvije milijarde eura, koji su Španiji neophodni dok se bori da do 2013. smanji deficit s prošlogodišnjih 9,2 posto bruto domaćeg proizvoda na tri posto u okviru standarda Evropske unije.

Granica prihoda je oko sedam puta veća od granice u okviru zakona koji je ista vlada ukinula 2008. U to vrijeme, ekonomska kriza se tek zahuktavala i vlada je smatrala da taj porez suviše pogađa srednju klasu stanovništva.

Parlament će biti službeno raspušten u ponedjeljak, da bi bilo dovoljno vremena za predizbornu kampanju uoči općih izbora zakazanih za 20. novembar.

Glavna tema izbornih debata bit će enormna nezaposlenost, slab privredni rast i javni dug koji izaziva zabrinutost da će Španiji ipak biti potrebna međunarodna finansijska pomoć.