Svijet
11

Španija: Otkrivena mreža regrutiranja žena za Islamsku državu

FENA
IDIL je zarobio Al-Kaseasbeha u decembru
IDIL je zarobio Al-Kaseasbeha u decembru
Španija je saopćila u utorak da je otkrila mrežu regrutiranja putem Facebooka, posebno mladih žena, za grupu Islamska država (IDIL) i uhapsila je četiri osobe, od kojih su dvije iz španske enklave Melilla u Maroku.

Dvije osobe uhapšene u Melilli "su odgovorne za stvaranje i upravljanje s nekoliko internetskih platformi koje se koriste da ovim putem upućuju propagandni materijal", posebno za grupu Islamska država, navelo je ministarstvo unutarnjih poslova u saopćenju.

"U desnoj liniji strategije terorističke grupe Daesh (Islamska država), oni su usmjereni na regrutiranje žena, koje se nakon procesa indoktrinacije integrigraju u ovu terorističku grupu u zonama sukoba", dodaje ministarstvo u saopćenju.

Španija je otkrila nekoliko ovakvih mreža posljednjih mjeseci, posebno u španskim enklavama Melilla i Ceuta, jedinim kopnenim granicama između Evrope i Afrike.

Vlasti procjenjuju da se stotinjak Španaca pridružilo "terorističkim milicijama" u Iraku i Siriji, relativno mali broj u poređenju sa stotinama Francuza, Britanaca i Nijemaca koji su otišli.

Maroko, koji je nedavno pooštrio antiterorističke zakone, ne krije svoju zabrinutost pred problemom da se više od 2.000 Marokanaca, računajući dvonacionalne, pridružilo grupama kao što je IDIL.