Otvorena ponuda
0

Španija nudi državljanstva većem broju disidenata Nikaragve

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Madrid je u petak proširio listu španskih državljanstava na još 94 nikaragvanske opozicione ličnosti u egzilu koje je njihova vlada nazvala "izdajnicima".

Predsjednik Nikaragve Daniel Ortega, kojeg grupe za ljudska prava optužuju za podrivanje demokratije, lišio je nacionalnosti više od 300 političkih protivnika.

Prva grupa od 222 disidenta neočekivano je oslobođena iz zatvora i prebačena u Sjedinjene Američke Države prije osam dana.

U četvrtak su oduzeta državljanstva za još 94 prognana disidenta.

Špansko ministarstvo vanjskih poslova je u saopćenju navelo da je na njih "proširilo svoju ponudu španskog državljanstva", nakon što je istu ponudu dalo prvoj grupi.

Rečeno je da će dati sličnu ponudu svim građanima Nikaragve koje Ortegina vlada ostavi bez državljanstva.

Među disidentima koji su ove sedmice izgubili državljanstvo je vjerovatno i najpriznatiji živi pisac Nikaragve, Sergio Ramirez, koji je nekada bio potpredsjednik pod Ortegom.

Njemu i drugim kritičarima režima oduzeto je državljanstvo prema zakonu koji se trenutno nalazi u nikaragvanskom parlamentu.

U petak je agencija UN-a za izbjeglice saopćila da je zakonodavna reforma "suprotna obavezama Nikaragve prema međunarodnom i regionalnom zakonu o ljudskim pravima".

"Međunarodno pravo zabranjuje proizvoljno oduzimanje državljanstva, uključujući rasnu, etničku, vjersku ili političku osnovu", navodi se.