Španija: Najavljene nove mjere štednje

S
SRNA
30.12.2011. u 18:10
0
0
Španija: Najavljene nove mjere štednje
0
Španija: Najavljene nove mjere štednje Mariano Rajoy
Nova španska konzervativna vlada najavila je danas nove mjere štednje i porast poreza u vrijednosti od 8,9 milijardi eura kako bi se smanjili troškovi zaduživanja.
Ova najava prva je u nizu mjera štednje, koje će ukupno iznositi 16,5 milijardi eura u 2012. godini.

U najavi se navodi da će deficit u budžetu Španije iznositi oko osam odsto što je više od šest odsto, koliko je bilo prilikom odlaska starog saziva vlade.

Narodna stranka je na izborima održanim tokom prošlog mjeseca sa vlasti svrgnula socijaliste.

Vlada novog premijera Mariano Rajoy poručila je da će, po svaku cijenu, u 2012. godini ispuniti ciljano smanjenje deficita u budžetu na 4,4 posto.

Zamjenik španskog premijera Soraya Saenz de Santamaria najavila je danas održavanje zamrznuća plata radnicima u javnom sektoru na još godinu dana.

"Ovo je početak početka. Suočavamo se sa posebnom, neočekivanom situacijom, koja nas primorava da preduzimamo posebne i neočekivane mjere", rekla je Santamaria.

Ona je najavila da će u naredne najmanje dvije godine biti povećan porez za bogatije Špance.

Troškovi zaduživanja Španije porasli su tokom prošle godine i dostigli su iznos od 6,7 posto za desetogodišnje obveznice pošto su investitori strahovali da bi se Madrid mogao pridružiti Grčkoj, Irskoj i Portugalu u zahtjevu za paket finansijske pomoći od EU i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: