Španija i službeno preuzela kontrolu nad Katalonijom, Rajoy predsjednik

F
FENA
28.10.2017. u 11:04
1
117
Španija i službeno preuzela kontrolu nad Katalonijom, Rajoy predsjednik
1
Španija i službeno preuzela kontrolu nad Katalonijom, Rajoy predsjednik Foto: EPA-EFE
Španija je u subotu preuzela direktnu kontrolu nad Katalonijom, raspuštajući separatističku vladu ove regije, dan nakon što su katalonski parlamentarci usvojili deklaraciju nezavisnosti.
Ovaj potez je uslijedio nakon jednog od najburnijih dana u modernoj historiji ove države, tokom kojeg je parlament u Madridu usvojio ustavne mjere kako bi zaustavio secesionističke pritiske regionalnog parlamenta u Barceloni.

Španija je ozvaničila preuzimanje objavljujući specijalne mjere u subotu ujutro u online izdanju državnog službenog lista, izvještava AP.

Španski premijer Mariano Rajoy također je prethodno raspustio regionalni parlament i sazvao nove regionalne izbore za 21. decembar.

Carles Puigdemont i 12 članova katalonske vlade više neće primati platu i mogli bi biti sudski gonjeni za ometanje rada drugih ukoliko odbiju pokoriti se ovoj odluci.

Zasad nije jasno da li će visoki katalonski zvaničnici to i učiniti.

Također je nejasno kako će Rajoy preuzeti kontrolu nad nižim nivoima ogromne regionalne administracije.

Neki od oko 200.000 državnih službenika su kazali da će odbiti ispoštovati naredbe Madrida, čime rizikuju da budu kažnjeni ili čak otpušteni, po posebnim ovlaštenjima koja su centralne vlasti u petak dobile od Senata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (117)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: