Svijet
0

Španija i Italija za dogovorno rješenje o Kosovu

FENA
Masimo D'Alema; Foto: Reuters
Masimo D'Alema; Foto: Reuters
Italija i Španija su se danas u Bruxellesu založile za dogovorno rješenje budućeg statusa Kosova, saopćili su italijanski šef diplomatije Masimo D'Alema i španski državni sekretar za vanjske poslove Leon Bernardino.

"Španija je ukazala na neophodnost da se pronađe rješenje koje bi bilo prihvatljivo za sve strane - da bi moglo da bude održivo i stalno", izjavio je Bernardino neposredno poslije ministarskog sastanka NATO-a.

Bernardino je istakao da očekuje široku podršku planu specijalnog posrednika Ujedinjenih nacija Marttija Ahtisaarija, ali - naglasio je - taj plan predstavlja samo "okvir", jer će poslije toga biti potrebno da se usvoji rezolucija VS UN-a.

On je naglasio da Španija odlučno zahtijeva da se "NATO striktno drži neutralnosti tokom procesa - da bi očuvao vlastitu vjerodostojnost".

Masimo D'Alema je rekao da "Kosovo može biti od ključne važnosti za stabilnost Balkana", ističući da se "nikako ne smije potcijeniti rizik destabilizacije", javio je Tanjug.

"Zato nam je za Kosovo potrebno rješenje do kojeg bi se došlo pregovorima, rješenje koje bi, s jedne strane, Kosovarima omogućilo autonomiju, a s druge strane, ne bi ponizilo susjede", istakao je italijanski ministar vanjskih poslova.