Granični i drugi sporovi
31

Španija i dalje nije postigla sporazum o statusu Gibraltara, o svemu bi mogao odlučivati aerodrom

SRNA
Dogovor o statusu britanske teritorije Gibraltar zavisi od sporazuma za upotrebu aerodroma, rekao je danas španski ministar vanjskih poslova Joze Manuel Albarez.

Status Gibraltara i uređenje granice sa Španijom ima nekoliko spornih tačaka od 2016. godine kada je Britanija glasala za izlazak iz EU. Britanija, Španija i EU sredinom sedmice treba da razgovaraju o ovom pitanju.

Albarez je naglasio da je Španija iznijela prijedlog Velikoj Britaniji, koji obuhvata slobodu kretanja ljudi i robe, uklanjenje fizičke granice između Gibraltara i Španije, te upotrebu aerodroma.

"Velika Britanija treba da donese odluku da li želi ovaj prijedlog ili jednostavnu primjenu evropskog zakona. Smatram da je napredak da letovi dolaze sa španskih aerodroma i drugih evropskih država jer se tima unapređuju turizam i odnosi. Aerodrom mora biti u sporazumu", istakao je Albarez.

Gibraltar je enklava na krajnjem jugu Španije i pod britanskom je vlasti od 18. vijeka, ali je isključen iz sporazuma o Brexitu postignog između Brisela i Londona.

Španija, Britanija i EU postigli su saglasnost 31. decembra 2020. godine, nekoliko sati prije Brexita da Gibraltar ostaje dio sporazuma evropskog bloka, te će Španija regulisati luku i aerodrom, do trajnog rješenja.