Svijet
2

Španija: Hiljade građana pridružilo se štrajku rudara

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Deseci hiljada Španaca pridružili su se u srijedu ujutro u protestnoj šetnji rudarima iz rudnika uglja, demonstrirajući protiv rudarskih subvencija.

Rudarima, kojih je bilo oko 400, pridružio se veliki broj građana koji su, također, ljuti zbog štednje koju je vlada uvela kao odgovor na finansijsku i ekonomsku krizu.

Tokom višesedmičnih protesta rudara na sjeveru Španije izbijali su sukobi s policijom, ali šetnja je jutros protekla mirno nakon što su se demonstranti u ponoć okupili na centralnom madridskom trgu Puerta del Sol, prenosi AFP.

Oni protestuju zbog smanjenja subvencija od 63 posto za rudarske kompanije koje pokušavaju da odbrane svoj dio španskog tržišta energenata od elektrana koje rade na plin i od obnovljivih izvora energije i da sačuvaju svoj ugalj od jeftinijeg uvoznog uglja.

"Rudari u rudnicima uglja zarađuju u prosjeku 1.200 eura mjesečno, rekla je glasnogovornica UGT Conti Alonso", dodajući da ova industrija skoro izumire.

U Španiji ima između 8.000 i 9.000 rudara koji rade u rudnicima uglja, dok ih je prije 20 godina samo u Asturiasu bilo skoro 30.000.

Nova konzervativna vlada je, pored smanjenja beneficija rudarskim kompanijama, smanjila je i subvencije za rudare koji žele da se prekvalifikuju za druge profesije i za školovanje njihove djece u siromašnim rudarskim regionima.