{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Španija: Drugi svjetski kongres novinskih agencija

F
25.10.2007. u 16:50
0
0
Španija: Drugi svjetski kongres novinskih agencija
0
Španija: Drugi svjetski kongres novinskih agencija
Sigurnost novinara u zemljama zahvaćenim ratom i nerazvijenim zemljama u kojima vladaju razne interesne skupine povezane s kriminalom i krijumčarenjem droge, teme su Drugog svjetskog kongresa novinskih agencija koji se u četvrtak održava u Esteponi, gradu na jugu Španije.
Na kongresu sudjeluju predstavnici 100 novinskih agencija iz 90 država kojima je u srijedu na svečanom otvaranju dobrodošlicu poželio španski kralj Juan Carlos sa suprugom Sofijom.

"Nikada ranije veza između slobode medija i demokracije nije bila tako jaka kao što je danas, a tome su puno pridonijele novinske agencije koje već dugo vremena promiču slobodu informiranja i zbog toga im mnogo dugujemo", poručio je između ostaloga u svom obraćanju španski kralj.

U četvrtak je na kongresu uz teme o sigurnosti novinara kao ratnih izvjestitelja bilo riječi i o ulozi i pravima novinskih agencija i drugih medija u praćenju najvećih svjetskih sportskih manifestacija.

Predstavnik za medije međunarodne nogometne federacije FIFA-e Alain Leiblan upozorio je na niz poteškoća s kojima se mediji susreću izvještavajući sa svjetskih nogometnih prvenstava ili pak olimpijada, a kao zoran primjer, poglavito za fotoreportere, naveo je praksu da oni svoje fotografije s utakmica ili borilišta ne mogu slati u svoje redakcije odmah, već s vremenskom zadrškom.

Pozvao je predstavnike novinskih agencija i ostale medije da se zajedno u dogovoru s organizatorima sportskih manifestacija i sponzorima izbore da se takav način rada promijeni, javila je Hina.

Na kongresu će se raspravljati i o ulozi novinskih agencija i
medijskom praćenju Olimpijskih igara u Pekingu, te o novim medijskim tehnologijama poglavito u novinskim agencijama.

Za vrijeme kongresa u tri kategorije bit će izabrane i najbolje fotografije agencijskih fotoreportera.

Drugi kongres svjetskih novinskih agencija završava u subotu 27. oktobra. Prvi je održan prije tri godine u Moskvi. Inače, Estepona je prije nekoliko godina proglašena "gradom novinarstva".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: