Svijet
0

Španija: Drugi svjetski kongres novinskih agencija

FENA
Sigurnost novinara u zemljama zahvaćenim ratom i nerazvijenim zemljama u kojima vladaju razne interesne skupine povezane s kriminalom i krijumčarenjem droge, teme su Drugog svjetskog kongresa novinskih agencija koji se u četvrtak održava u Esteponi, gradu na jugu Španije.

Na kongresu sudjeluju predstavnici 100 novinskih agencija iz 90 država kojima je u srijedu na svečanom otvaranju dobrodošlicu poželio španski kralj Juan Carlos sa suprugom Sofijom.

"Nikada ranije veza između slobode medija i demokracije nije bila tako jaka kao što je danas, a tome su puno pridonijele novinske agencije koje već dugo vremena promiču slobodu informiranja i zbog toga im mnogo dugujemo", poručio je između ostaloga u svom obraćanju španski kralj.

U četvrtak je na kongresu uz teme o sigurnosti novinara kao ratnih izvjestitelja bilo riječi i o ulozi i pravima novinskih agencija i drugih medija u praćenju najvećih svjetskih sportskih manifestacija.

Predstavnik za medije međunarodne nogometne federacije FIFA-e Alain Leiblan upozorio je na niz poteškoća s kojima se mediji susreću izvještavajući sa svjetskih nogometnih prvenstava ili pak olimpijada, a kao zoran primjer, poglavito za fotoreportere, naveo je praksu da oni svoje fotografije s utakmica ili borilišta ne mogu slati u svoje redakcije odmah, već s vremenskom zadrškom.

Pozvao je predstavnike novinskih agencija i ostale medije da se zajedno u dogovoru s organizatorima sportskih manifestacija i sponzorima izbore da se takav način rada promijeni, javila je Hina.

Na kongresu će se raspravljati i o ulozi novinskih agencija i medijskom praćenju Olimpijskih igara u Pekingu, te o novim medijskim tehnologijama poglavito u novinskim agencijama.

Za vrijeme kongresa u tri kategorije bit će izabrane i najbolje fotografije agencijskih fotoreportera.

Drugi kongres svjetskih novinskih agencija završava u subotu 27. oktobra. Prvi je održan prije tri godine u Moskvi. Inače, Estepona je prije nekoliko godina proglašena "gradom novinarstva".