Nakon šest sedmica
237

Španija će 27. aprila dozvoliti djeci izlazak iz domova

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Djeci u Španiji nije dozvoljen izlazak iz njihovih domova od 14 marta, a to su mjere koje su uvedene zbog pandemije koronavirusa. Ipak, za nekoliko dana će djeca moći izaći vani.

BBC piše da je španski premijer Pedro Sanchez rekao da će ublažiti mjere 27. aprila kako bi djeca mogla izaći na svjež zrak. Gradonačelnica Barcelone Ada Colau, koja također ima djecu, ove sedmice je tražila od vlade da dozvoli djeci napuštanje karantina.

U Španiji je od početka pandemije zaraženo gotovo 200.000 ljudi, a zabilježeno je više od 20.000 smrtnih slučajeva.

U televizijskom obraćanju u subotu navečer Sanchez je rekao da su "najekstremniji trenuci iza Španije te da je smrtonosna pandemija pod kontrolom". Ipak, dodao je da će tražiti produženje vanrednog stanja do 9 maja jer su dosadašnja dostignuća u borbi protiv pandemije" još uvijek nedovoljna i iznad svega krhka" te da se ne smiju ugroziti "brzopletim odlukama".

U subotu je saopćeno da je umrlo još 565 ljudi, što je mnogo manje u odnosu na vrhunac pandemije. Vlada je dozvolila nekim neesecijalnim radnicima da nastave rad na gradilištima još u ponedjeljak. Međutim, glavne mjere karantina još uvijek su na snazi, a samo odrasle osobe mogu otići u prodavnice i apoteke, Djeci je zabranjen izlazak iz njihovih domova i to u potpunosti pa su u zatvorenom provela već pet sedmica. Zbog toga postoji zabrinutost za njihovo zdravlje.

Španska koalicija za prava djece je upozorila da bi moglo doći do fizičkih i mentalnih problema zbog karantina te je zatražila da djeci bude dozvoljen izlazak.

Danska je počela otvarati osnovne štkole, a Norveška će u ponedjeljak otvoriti vrtiće. Njemačka će otvoriti neke škole 4. maja. Švedska nije zatvarala škole, ali i nije pogođena koronavirusom kao Španija.

Djeci će od 27. aprila u Španiji biti dozvoljen izlazak iz karantina, a zasad nije poznato kako će to biti organizovano jer će biti potrebna ograničenja.