{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Španci i Grci pojačano se sele u Njemačku

F
22.12.2011. u 15:16
0
2
Španci i Grci pojačano se sele u Njemačku
0
Španci i Grci pojačano se sele u Njemačku
Demonstracije sve češće u Španiji (Foto: AFP)
U Njemačku se u prvoj polovini ove godine uselilo 381.000 stranaca, što je 21 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a zabilježen je i značajan porast broja useljenika iz zemalja članica Evropske unije posebno onih koje su pogođene ekonomskom krizom poput Grčke ili Španije, saopćio je njemački Državni zavod za statistiku u Wiesbadenu u četvrtak.
"Primjetan je porast broja useljenika iz zemalja članica EU, koje su u većoj mjeri pogođene ekonomskom i finansijskom krizom", saopćio je njemački Državni zavod za statistiku.

Tako se od 1. januara do kraja juna 2011. u Njemačku doselilo 84 posto više građana Grčke nego u istom razdoblju 2010. te 49 posto više državljana Španije. To znači da se u prvoj polovini ove godine u Njemačku doselilo 4.100 Grka te 2.400 Španaca više nego u istom razdoblju prošle godine. Stopa nezaposlenosti u ovim zemljama je s 18 (Grčka) i 23 (Španska) posto najviša u EU. Iz statistike ne proizlazi jesu li useljenici u Njemačkoj pronašli zaposlenje.

Istodobno je za 30 posto povećan i broj useljenika iz država koje su se 2004. i 2007. priključile Evropskoj uniji. Razloge za pojačano doseljevanje iz ovih zemlja demografi vide u ukidanju posljednjih prepreka za useljevanje državljana ovih zemalja u Njemačku koje su istekle u maju ove godine.

Najveći broj useljenika u Njemačku, njih 62 posto, doselilo se iz neke od zemalja Evropske unije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: