|

Španci i Grci pojačano se sele u Njemačku

Španci i Grci pojačano se sele u Njemačku
0
F
FENA
22.12.2011. u 15:16
2
komentara
0

dijeljenja
Španci i Grci pojačano se sele u Njemačku Demonstracije sve češće u Španiji (Foto: AFP)
U Njemačku se u prvoj polovini ove godine uselilo 381.000 stranaca, što je 21 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a zabilježen je i značajan porast broja useljenika iz zemalja članica Evropske unije posebno onih koje su pogođene ekonomskom krizom poput Grčke ili Španije, saopćio je njemački Državni zavod za statistiku u Wiesbadenu u četvrtak.
"Primjetan je porast broja useljenika iz zemalja članica EU, koje su u većoj mjeri pogođene ekonomskom i finansijskom krizom", saopćio je njemački Državni zavod za statistiku.

Tako se od 1. januara do kraja juna 2011. u Njemačku doselilo 84 posto više građana Grčke nego u istom razdoblju 2010. te 49 posto više državljana Španije. To znači da se u prvoj polovini ove godine u Njemačku doselilo 4.100 Grka te 2.400 Španaca više nego u istom razdoblju prošle godine. Stopa nezaposlenosti u ovim zemljama je s 18 (Grčka) i 23 (Španska) posto najviša u EU. Iz statistike ne proizlazi jesu li useljenici u Njemačkoj pronašli zaposlenje.

Istodobno je za 30 posto povećan i broj useljenika iz država koje su se 2004. i 2007. priključile Evropskoj uniji. Razloge za pojačano doseljevanje iz ovih zemlja demografi vide u ukidanju posljednjih prepreka za useljevanje državljana ovih zemalja u Njemačku koje su istekle u maju ove godine.

Najveći broj useljenika u Njemačku, njih 62 posto, doselilo se iz neke od zemalja Evropske unije.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...