Francuska
0

Spalio se radnik Telekoma

FENA
(Foto: AFP)
(Foto: AFP)
Radnik francuske kompanije Telekom i otac četvero djece spalio se u utorak na parkingu firme u kojoj je radio, saopćila je direkcija francuskog telekomunikacijskog giganta.

"Šokirani smo viješću o smrti našeg radnika koji se spalio u utorak ujutro na parkingu agencije u Merignacu" (predgrađe Bordeauxa), navodi se u saopćenju.

Kad su stigli spasioci, mogli su samo konstatirati smrt 57-godišnjeg radnika, dodaje se.

Jedan sindikalni radnik je rekao da je taj službenik u France Telekomu radio tridesetak godina i opisao ga kao "priznatog profesionalca" kome je "bilo teško" zbog toga što je često morao mijenjati radno mjesto u okviru kompanije.

"Česte promjene su ga natjerale da proda kuću, slao je pisma direkciji, ali, koliko ja znam, nije dobijao odgovore, kao ni mnogi drugi", rekao je Francois Deschamps, zvaničnik iz sindikata CFE-CGC/Unsa.

U toj kompaniji, koja zapošljava 100.000 ljudi, u periodu 2008. i 2009. godine izvršeno je više od 30 samoubistava, dok je 2010. čak 27 radnika oduzelo sebi život.

Današnje samoubistvo je prvo ove godine. Ovi slučajevi suicida, među kojima je bilo nekoliko dramatičnih samoubistava na radnom mjestu, pokrenuli su pitanja o stresu, menadžmentu i programu smanjenja radnih mjesta koji je u toj kompaniji počeo 2004. godine.