{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sovjetski grb neprihvatljiv u Evropskoj uniji

S
20.9.2011. u 19:40
0
47
Sovjetski grb neprihvatljiv u Evropskoj uniji
0
Sovjetski grb neprihvatljiv u Evropskoj uniji
Foto: AP
Grb bivšeg Sovjetskog saveza sa srpom i čekićem i crvenom petokrakom ne može da se upotrebljava kao obilježje u zemljama EU, jer se smatra "politički nekorektnim", odluka je Evropskog suda pravde u Strazburu.
"Obilježje mora da bude odbijeno ukoliko je u suprotnosti sa javnom politikom ili prihvaćenim principima moralnosti u nekom dijelu EU ili, u pojedinim slučajevima, u jednoj zemlji članici", glasi odluka suda, prenosi AFP.

Evropski sud pravde donio je odluku o žalbi jednog ruskog dizajnera kojem je 2006. Evropski biro za registraciju robnih marki - OHIM odbacio zahtjev da sovjetski grb koristi kao zaštitni znak.

U obrazloženju se navodi da bi korišćenje sovjetskih simbola bilo u suprotnosti sa javnom politikom i prihvaćenim principima moralnosti od strane većeg dijela javnosti u zemljama EU koje su bile pod sovjetskim režimom.

Evropski sud pravde je podsjetio da se u Mađarskoj, naprimjer, srp, čekić i petokraka smatraju "simbolima despotizma" i da je njihovo korišćenje suprotno javnoj politici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: