Historijski trenutak
32

Sovjeti su prije 35 godina napustili Afganistan: Fotografija poraženog generala i dalje je popularna

V. K.
Boris Gromov napušta Afganistan (Foto: Radio Slobodna Evropa)
Boris Gromov napušta Afganistan (Foto: Radio Slobodna Evropa)
Na današnji dan 15. februara 1989. godine vojska tadašnjeg Sovjetskog Saveza povukla se iz Afganistana čime je započela nova era u ovoj azijskoj državi.

U ratu koji je trajao više od devet godina, procjenjuje se kako je ubijeno oko milion civila kao i 14.000 sovjetskih vojnika.

Tokom 1979. godine, Sovjetski Savez je ušao u tada susjedni Afganistan s nadom da će učvrstiti novouspostavljeni prosovjetski režim u Kabulu.

Vrlo brzo, Sovjeti su uspostavili kontrolu nad glavnim gradom, ali i drugim velikim gradovima u Afganistanu.

Ipak, dolazak Sovjeta Afganistanci nisu gledali blagonaklono, a to se naročito odnosilo na mudžahedine koji su podigli oružani ustanak protiv sovjetske vojske.

Tokom trajanja rata, tačnije devet godina, pretežno se vodio gerilski rat što je odgovaralo Afganistancima, dok su Sovjeti pokušavali uspostaviti dominaciju kroz zračne napade.

Ipak, Mihail Gorbačov, tadašnji predsjednik SSSR-a, uslijed sve većeg pritiska unutar države, ali i nemogućnosti da iskontrolira procese u Afganistanu najavio je povlačenje sovjetskih vojnika što je na kraju i učinjeno 15. februara 1989. godine.

General Gromov je bio posljednji od skoro 100.000 vojnika Sovjetskog Saveza koji je povučen iz Afganistana i prešao je "Most prijateljstva" između Afganistana i tadašnjeg SSSR-a.

Jedan od onih koji je posljednji napustio Afganistan bio je sovjetski general Boris Gromov koji je 35 godina kasnije govorio o tome šta mu je bilo najteže u tom periodu.

"Dolazak u Afganistan u januaru 1980. godine i početak neprijateljstava. To je bio najteži period koji mi je još živopisan u sjećanju. Od tada sam iznio niz praktičnih zaključaka. Jedan od njih je da ne treba ići u bitku bez prethodnog znanja o zemlji i o tome kako stvari stoje", poručio je Gromov.