SAD
0

Soros u panici da će Romney pobijediti

FENA
George Soros
George Soros
George Soros, poznati milijarder i izdašni donator, zabrinuto je pratio ankete koje su pokazivale da je republikanski kandidat Mitt Romney gotovo izjednačen s Barackom Obamom te je odlučio izdvojiti milion dolara Političkom akcijskom odboru (PAC) koji podupire Obamu, pišu u petak američki mediji.

Uspaničen da bi Romney mogao dobiti izbore zbog desetaka miliona dolara koje je prikupio republikanski "super PAC" i uložio ih u oglase kojima napada Obamu u medijima, Soros, koji se do tada upadljivo držao po strani kada se radi o finansiranju demokratskog "super PAC-a", odlučio je djelovati.

Kao što je izvijestio New York Times, osim milion dolara koje će dati na okupljanju demokratskih donatora, Soros namjerava izdvojiti dodatnih 500.000 dolara dvama Političkim akcijskim odborima za izbor demokrata u Predstavnički dom i Senat.

Procjenjuje se da su bogati donatori na okupljanju na Manhattanu prikupili najmanje 10 miliona dolara za demokratski "super PAC".

Soros se općenito protivi tim "super odborima" i radije daje novac etabliranim udruženjima posvećenim razvoju demokratije, ali, tvrdi NY Times, "bio je tako zgranut Romneyevom kampanjom u kojoj je otvoreno moljakao novac od bogataša kako bi zemlju lišio novca potrebnog za socijalne službe" da je odustao od načela da ne finansira spomenute odbore.

I, kako bi bilo posve jasno, u e-mailu svom dugogodišnjem savjetniku Michaelu Vachonu je napisao: "U potpunosti podržavam reizbor predsjednika Obame".