Razumije ljutnju
0

Soros podržao demonstrante na Wall Streetu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Milijarder i filantrop George Soros izrazio je simpatije za sadašnje proteste na Wall Streetu, koji su se proširili i na druge američke gradove, objavio je u utorak BBC.

Soros je na konferenciji za medije održanoj u ponedjeljak u sjedištu UN-a u New Yorku, rekao da razumije ljutnju zbog upotrebe novca poreznih obveznika kako bi se podržale posrnule banke, čime im je omogućeno da zarade ogromne profite. Veliki prrotestni skup planiran je za srijedu u New Yorku, uz podršku sindikalnih grupa.

Više od 700 demonstranata je uhapšeno u subotu na Brooklynskom mostu u New Yorku.

Protestii, čije je središte Zuccotti park u neposrednoj blizini Wall Streeta i newyorške podružnice Federalnih rezervi (Fed), ulaze u svoju treću sedmicu.

"Odluka da banke ne dokapitalizira, već da ih se djelotvorno oslobodi njihove loše imovine i zatim im se dopusti da se zaradom izvlače iz 'rupe', ostavlja bankama zaštićenu dobit, a zatim im omogućuje da isplate zaštićene bonuse, rekao je Soros u ponedjeljak odgovarajući na pitanja na konferencije za novinare u sjedištu UN-a.

Soros je u Ujednjenim narodima objavio donaciju od 40 miliona dolara (26 miliona eura) za razvojni projekt u Africi.

Protesti su nastavljeni u ponedjeljak u New Yorku, pod transparentima "Zauzeti Wall Street", uz desetine demonstranata koji su bili našminkani kao "korporativni zombiji" i jeli lažni novac iz društvene igre Monopoly.

Očekuje se da će članovi sindikata podržati veliki protestni skup planiran za srijedu.

Prošloga su četvrtka Američka federacija učitelja i Sindikat prometnih radnika, koji imaju 38.000 članova, obećali podršku protestima.

U Los Angelesu su u ponedjeljak protesti protiv Wall Streeta održan ispred suda, gdje se doktora Michaela Jacksona sudi za ubistvo.

Protesti su održani u posljednjih nekoliko dana u Bostonu, Los Angelesu i Chicagu ispred tamošnjih područnih banaka Federalnih rezervi. U Columbusu, u državi Ohio, održan je protestni mimohod.

Kasnije ovoga mjeseca planira se održavanje protestnog skupa u kanadskom gradu Torontu.