{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sonja Gandi se ponovo kandiduje za mjesto u parlamentu

F
8.5.2006. u 12:23
0
0
Sonja Gandi se ponovo kandiduje za mjesto u parlamentu
0
Sonja Gandi se ponovo kandiduje za mjesto u parlamentu
Sonja Gandi, najpoznatija indijska političarka i predsjednica vladajuće Kongresne stranke, u ponedjeljak se pojavila pred glasačima u pokušaju da ponovo zadobije parlamentarno mjesto od kojeg je odustala tokom političkog skandala visokog profila.
Gandi je odstupila u martu u jeku trvenja s opozicionim strankama oko toga da li je prekršila nekada opskurni izborni zakon obavljanjem druge dužnosti u vladi.

Očekuje se da Gandi, koja je italijanskog porijekla i udovica je bivšeg premijera Radživa Gandija, lako pobijedi na specijalnim izborima u Rae Bareliju u indijskoj državi Utar Pradeš, koja je od ključnog političkog značaja u zemlji i koju njena porodica tradicionalno zastupa u parlamentu, javio je AP.

Još troje kandidata se takmiči na tim izborima, ali su analitičari prognozirali da će Gandi zabilježiti daleko bolji nastup nego na izborima u 2004. godini kada je pobijedila s više od 200.000 glasova.

Uprkos napuštanju parlamentarnog mjesta, Gandi je zadržala svoj položaj predsjednice Kongresne stranke u vladajućoj koaliciji.

Odluka da se odstupi s parlamentarnog mjesta izgleda da je imala za cilj ublažavanje opozicionih kritika kako Gandi nije kvalifikovana za mjesto poslanika jer također predsjeda brojnim vladinim organizacijama. Zakon iz 1959. u Indiji - za koji mnogi tvrde da je zastario - zabranjuje poslanicima da obavljaju plaćene poslove u vladi bez konkretnih izuzetaka.

Gandi je prvi put izabrana u parlament u 1999. Nakon što je njena stranka pobijedila u 2004., ona je odbila preuzeti položaj premijera, ali je preuzela vodstvo nad vladajućom koalicijom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: