{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sonja Gandi se ponovo kandiduje za mjesto u parlamentu

F
8.5.2006. u 12:23
0
0
Sonja Gandi se ponovo kandiduje za mjesto u parlamentu
0
Sonja Gandi se ponovo kandiduje za mjesto u parlamentu
Sonja Gandi, najpoznatija indijska političarka i predsjednica vladajuće Kongresne stranke, u ponedjeljak se pojavila pred glasačima u pokušaju da ponovo zadobije parlamentarno mjesto od kojeg je odustala tokom političkog skandala visokog profila.
Gandi je odstupila u martu u jeku trvenja s opozicionim strankama oko toga da li je prekršila nekada opskurni izborni zakon obavljanjem druge dužnosti u vladi.

Očekuje se da Gandi, koja je italijanskog porijekla i udovica je bivšeg premijera Radživa Gandija, lako pobijedi na specijalnim izborima u Rae Bareliju u indijskoj državi Utar Pradeš, koja je od ključnog političkog značaja u zemlji i koju njena porodica tradicionalno zastupa u parlamentu, javio je AP.

Još troje kandidata se takmiči na tim izborima, ali su analitičari prognozirali da će Gandi zabilježiti daleko bolji nastup nego na izborima u 2004. godini kada je pobijedila s više od 200.000 glasova.

Uprkos napuštanju parlamentarnog mjesta, Gandi je zadržala svoj položaj predsjednice Kongresne stranke u vladajućoj koaliciji.

Odluka da se odstupi s parlamentarnog mjesta izgleda da je imala za cilj ublažavanje opozicionih kritika kako Gandi nije kvalifikovana za mjesto poslanika jer također predsjeda brojnim vladinim organizacijama. Zakon iz 1959. u Indiji - za koji mnogi tvrde da je zastario - zabranjuje poslanicima da obavljaju plaćene poslove u vladi bez konkretnih izuzetaka.

Gandi je prvi put izabrana u parlament u 1999. Nakon što je njena stranka pobijedila u 2004., ona je odbila preuzeti položaj premijera, ali je preuzela vodstvo nad vladajućom koalicijom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: