Svijet
0

Sonja Gandi ponovo izabrana za zastupnicu

FENA
Sonja Gandi, predsjednica Kongresne stranke na vlasti u Indiji, trijumfalno je ponovo izabrana za zastupnicu nakon parcijalnih izbora organiziranih u ponedjeljak u Raeu Bareliju na sjeveru zemlje, manje od dva mjeseca nakon njene ostavke, saopćila je u četvrtak izborna komisija.

Udovica Radživa Gandija, ubijenog 1991., koja je pobijedila u maju 2004. na izborima, napustila je svoj mandat 23. marta, nakon što ju je opozicija optužila da krši pravilnik parlamenta obavljajući dvije funkcije istovremeno, što Ustav zabranjuje.

Gandi, koja se potom kandidirala za predsjednicu stranke, prikupila je 474.891 glas, dok je njen bliski suparnik dobio samo 57.000, čime je poboljšala svoj prethodno rezultat na parlamentarnim izborima od maja 2004. kada je pobijedila Kongresna stranka.

Pobjeda Sonje Gandi ima više simboličnu vrijednost, tim više što je ona uslijedila u trenutku kada se očekuju rezultati niza regionalnih izbora, koji imaju vrijednost testa popularnosti vlade nakon dvije godine vlasti.

Država Zapadni Bengale trebalo bi da ostane marksističko uporište, kao i Kerala, prema anketama javnog mnijenja. Dobra pozicija komunista, saveznika Kongresne stranke na federalnom nivou, mogla bi omogućiti jači pritisak na vladu Manmohana Singa, zahtijevajući više socijalnih mjera i distanciranje prema SAD-u, ocjenjuju analitičari.

Izbori su sporni u Asamu na sjeveru i Tamil Nadu na jugu, dvjema državama u kojima bi Kongresna stranka ili njeni saveznici mogli izgubiti većinu. Kongresna stranka bi, međutim, mogla sačuvati vlast u Pondičeriju.