Svijet
0

Sonja Biserko: Srbija od Đinđićeva ubistva ide unazad

FENA
Četiri godine poslije ubistva prvog demokratski izabranog srbijanskog premijera Zorana Đinđića Srbija je ponovo krenula unazad zahvaljujući aktualnom premijeru Vojislavu Koštunici, ocijenila je predsjednica srbijanskog Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko prigodom promocije zbornika "Zoran Đinđić - Etika odgovornosti", u utorak u Novom Sadu.

"Jasno je da je Srbija ponovno krenula unazad krivnjom predsjednika vlade Vojislava Koštunice", kazala je Biserko dodajući da Srbija još nije spremna okrenuti se budućnosti i ponijeti teško breme nedavne ratne prošlosti i zločina.

"Sada je potpuno jasno da je Zoran Đinđić platio glavom svoju spremnost da surađuje s haškim tribunalom i da tom sudu izruči Slobodana Miloševića", rekla je Biserko i ocijenila da je on bio jedini političar s jasnom europskom vizijom.

Po njezinu mišljenju, "Vojislav Koštunica ne želi izručiti Ratka Mladića, čak i po cijenu prekida pregovora s Europskom unijom".

Poznata srbijanska povjesničarka Latinka Perović na tom je skupu kazala da se, zahvaljujući Zoranu Đinđiću, srpsko društvo nije pretvorilo u gomilu bez vrijednosnih kriterija i da se u Srbiji danas vodi borba za te kriterije.

Ona je rekla da Nijemci ukazuju na to kako je nacizam, koji je među njima izbio, njihova trajna preokupacija te je postavila pitanje koliko će Srbiji trebati vremena za suočavanje sa strašnim zločinima počinjenima u njezino ime.