Svijet
0

Somalski pirati oslobodili ribarski brod i tanker

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Somalski pirati oslobodili su ribarski brod i naftni tanker koje su zaplijenili početkom godine, saopćili su u utorak pomorski dužnosnici.

Ribarski brod Sakoba, koji je plovio pod zastavom Kenije, otet je na putu ka kenijskoj luci Mombasi 26. februara.

Na njemu je plovila posada na čelu sa španjolskim kapetanom Manuelom Ferreirom, a nakon intenzivnih napora španjolskog ministarstva vanjskih poslova i veleposlanstva te zemlje u Keniji, brod je u utorak oslobođen, javio je Associated Press.

Obitelji 10 Kenijaca okupile su se u luci u Mombasi da dočekaju svoje rođake, a posada Sakobe, pored njih, uključuje jednog Poljaka, Namibijca, dvojicu Senegalaca i jednog državljanina Kape Verdea.

Naftni tanker UBT Ocean otet je u martu blizu Madagaskara, dok je, pod zastavom Maršalovih Otoka, plovio iz Ujedinjenih Arapskih Emirata prema Tanzaniji, a na njemu se nalazio 21 član posade.

Somalski pirat koji se predstavlja kao Hasan potvrdio je britanskoj agenciji Reuters oslobađanje dvaju brodova.

"Oslobodili smo jučer ribarski brod nakon što nam je plaćena otkupnina od tri miliona dolara. Danas smo oslobodili i tanker, za što nam je zauzvrat plaćeno četiri miliona dolara", kazao je.

Napadi pirata smanjeni su u prvoj polovici ove godine za približno petinu u odnosu na isti period prošle godine, najviše zbog povećane prisutnosti stranih patrola u Adenskom zaljevu.

Vezani članci