Svijet
0

Somalski pirati oslobodili danski brod nakon isplate otkupnine

FENA
Foto: AFP/US Navy-HO/File
Foto: AFP/US Navy-HO/File
Somalski pirati oslobodili su danski teretni brod s većinskom ruskom posadom nakon što je otkupnina izbačena padobranom otmičarima, više od dva mjeseca nakon što je otet, saopćio je vlasnik broda u petak.

Bord CEC Future otet je kod obale sjeverne Somalije 7. novembra.

Brod i njegovih 13 članova posade - 11 Rusa, jedan Gruzijac i jedan Estonac - oslobođeni su neozlijeđeni u petak nakon što je otkupnina izbačena padobranom u ovoj sedmici, saopćio je Per Gullestrup, izvršni direktor danske brodovlasničke firme Clipper Group, javio je AP.

On je odbio navesti iznos otkpunine, ali je dodao da su takve isplate obično u obimu između jednog i dva miliona dolara.

Novac je prebačen iz Danske u Đibuti u istočnoj Africi, gdje je prebačen u privatni avion koji je izbacio otkupninu za brod u srijedu, kazao je.

Svi članovi posade su fizički neozlijeđeni, "ali je moguće da imaju psihičke ožiljke", dodao je Gullestrup. Posada će biti povrgnuta liječničkoj provjeri prije nego što se vrati kući.

"Otmica ovog i ostalih vbrodova u proteklim mjesecima u Adenskom zalivu mora poslužiti kao opomena na neprihvatljivu sigurnosnu situaciju u regiji", izjavio je Gullestrup.

One ja zatražio da "međunarodna zajednica i koalicijske snage nastave raditi na zaštiti pomoraca i prolaza za slobodnu trgovinu u regiji".