Svijet
0

Somalijski predsjednik traži hitno raspoređivanje mirovnih snaga

FENA
Somalijski predsjednik Abdullah Yusuf Ahmed zatražio je u petak "hitno" raspoređivanje afričkih mirovnih snaga u svojoj zemlji, na sastanku Međunarodne kontakt grupe o Somaliji u Najrobiju.

U govoru održanom iza zatvorenih vrata pred učesnicima sastanka Yusuf je zatražio "hitnu provedbu brzog raspoređivanja afričkih mirovnih snaga", na temelju rezolucije 1725 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, koje je početkom decembra odobrilo formiranje tih snaga.

Somaliji je potrebna "hitna finansijska i tehnička pomoć radi održavanja mira i stabilnosti", kao i humanitarna, te pomoć za obnovu zemlje, dodao je predsjednik, prema kojem "danas postoji realna prilika za okončanje šesnaestogodišnjeg građanskog rata u ovoj zemlji".

"Aktuelni uspjeh prijelazne vlade, koja je preuzela kontrolu nad svim regionima u zemlji, pruža rijetku šansu da zemlja dobije pouzdanu vladu u kojoj će biti uključene sve strane", nastavio je on.

Međunarodna kontakt grupa o Somaliji se sastala danas u Najrobiju da razmotri situaciju u zemlji, posebno raspoređivanje afričkih mirovnih snaga nakon poraza islamista pred etiopskom vojskom.