Iznenadni napad
75

Somalijski pirati zauzeli brod koji je vozio ugalj za Ujedinjene Arapske Emirate

F. H.
Mapa: UKMTO
Mapa: UKMTO
Somalijski pirati zauzeli su u utorak brod koji je prevozio ugalj za Ujedinjene Arapske Emirate, pojačavajući napade dok se fokus međunarodnih pomorskih snaga okrenuo jemenskim Hutima.

Zarobljavanje broda za rasuti teret Abdullah u blizini somalijske obale prvi je takav incident od decembra, naglašavajući ono što industrija vidi kao rastući rizik za komercijalni brodski prijevoz.

Napad je uslijedio nakon upozorenja u prošlomjesečnom intervjuu čelnika Međunarodne pomorske organizacije, tijela UN-a za pomorska pitanja, na prijetnju ponovnog porasta piratstva.

Postojala je raširena zabrinutost u pomorstvu da bi pomak fokusa pomorskih snaga na suprotstavljanje napadima Huta dao prostora somalijskim piratima za povećanje aktivnosti.

Somalijski pirati zadnji su put zauzeli brod 14. decembra kada je skupina otela brod za rasuti teret Ruen u bugarskom vlasništvu. Taj brod ostaje u blizini Somalije. Pirati su zatim nakratko zauzeli još jedan brod, Lila Norfolk, 4. januaa prije nego što je indijska mornarica otjerala pljačkaše s broda.

Britanski pomorski trgovački odjel (UKMTO) u utorak je izvijestio da se na brod ukrcalo "više osoba" iz dva plovila, jednog velikog i jednog malog, 600 nautičkih milja istočno od Mogadiša.

"Neovlaštene osobe sada kontroliraju plovilo", rečeno je.

Ambrey, britanska kompanija za pomorsku sigurnost, izvijestila je da je zaplijenjeno plovilo plovilo pod zastavom Bangladeša. Stranica za praćenje plovila Marine Traffic pokazala je da je Abdullah, jedini brod pod zastavom Bangladeša u tom području, naglo promijenio kurs prema obali Somalije.

UKMTO je kasnije dodao da su na brodu bile 22 naoružane osobe, neuobičajeno velik broj za napad gusara, ali da je posada bila neozlijeđena.

Bangladeški mediji izvijestili su da je brod imao 23 člana posade. Brodom upravlja SR Shipping, dio kompanije za proizvodnju čelika pod nazivom Kabir group. Kompanija nije odmah odgovorila na pitanja.

UKMTO je u januaru upozorio da dvije "piratske akcijske grupe" čekaju oko područja gdje je Abdullah ukrcan.

Takve grupe sastoje se od dhowa, tradicionalnog broda u regiji, koji pirati koriste kao plutajuću bazu za male jurišne čamce.

Martin Kelly, viši analitičar za Bliski istok u konzultantskoj kompaniji za pomorske rizike EOS Risk Group, rekao je da je piratska akcijska skupina viđena kako napušta obalu Somalije 3. marta.

Kelly je istaknuo da je indijska mornarica bila snažno prisutna u regiji napada i da je moguće da će jedan od njenih brodova ponovno intervenirati kako bi spasio Abdullah.

"To je samo primjer koliko će te operacije ukrcavanja i spašavanja nakon toga biti opasne", rekao je.

Somalijski pirati pokretali su stotine napada godišnje na komercijalne brodove kada je problem bio najgori i deseci su brodova bili zadržani dok se ne plati otkupnina.

Problem je uglavnom riješen kombinacijom mornaričkih akcija, smanjenjem kopnene nestabilnosti i zapošljavanjem naoružanih zaštitara od brodovlasnika.

Neki izvještaji lokalnih medija sugeriraju da se problem ponovno pojavio dijelom zbog ljutnje ribarskih posada u Puntlandu, na obali Somalije, na vladu te pokrajine.