{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Somalijski pirati oteli novi tanker

F
28.11.2008. u 14:00
0
3
Somalijski pirati oteli novi tanker
0
Somalijski pirati oteli novi tanker
Foto: AFP/US Navy/File
Somalijski pirati u petak su oteli tanker s više desetaka indijskih članova posade, a tri britanska stražara su spašena nakon što su skočili u more, saopćili su zvaničnici.
Ratni brod koji je patrolirao u blizini poslao je helikoptere da interveniraju u napadu, ali su oni stigli nakon što su pirati preuzeli kontrolu nad brodom koji je plovio pod liberijskom zastavom, saopćili su diplomatski zvaničnici koji su tražili da ostanu anonimni jer nisu bili ovlašteni da se obraćaju medijima, javio je AP.

Na brodu je ostalo 25 indijskih i dva bangladeška člana posade nakon što su britanski stražari pobjegli skačući u vodu, saopćili su diplomati.

To je 97. brod koji je napadnut ove godine kod somalijske obale, gdje je islamistička pobuna dovela do nedostatka efekltivne vladavine i pomogla trendu povećanja piratskih napada u Adenskom zalivu.

Brod se kretao iz Singapura, saopćio je Noel Choong, direktor Međunarodnog pomorskog centra za izvještavanje o piratstvu sa sjedištem u Maleziji.

Kapetan broda uputio je poziv za pomoć Centru, koji prosljeđuje pozive međunarodnim snagama koje patroliraju u somalijskim vodama ove godine, saopćio je Choong.

Nije bilo nikakvih trenutnih detalja kako su pirati napali brod ili o stanju u kojem se nalazi posada.

Pirati su postali sve nasilniji u Adenskom zalivu, najvećoj međunarodnoj pomorskoj liniji kroz koju dnevno prođe oko 20 tankera.

Do sada je u ovoj godini napadnuto 97 brodova, a 40 oteto, uključujući i otmicu saudijskog supertankera nakrcanog naftom vrijednom 100 miliona dolara.

Pirati koji traže višemilionske otkupnine trenutno drže 15 brodova, sa soro 300 članova posade, saopćio je Choong.

Ratni brodovi iz Danske, Indije, Malezije, Rusije, SAD-a i NATO-a počeli su patrolirati golemim morskim koridorom, prateći neke trgovačke brodove i primajući pozive za pomoć.

Brodovi "moraju zadržati 24-satnu budnost i radarski nadzor tako da mogu poduzeti hitne mjere da pobjegnu piratima. Čak i pored patrola, ratni brodovi ne mogu biti na svakom mjestu u svako doba", kazao je Choong.

Somalija je siromašna zemlja Roga Afrike koja nema funkcionalne vlade od 1991.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: