Izvještaj Human Rights Watcha
1

Somalijske izbjeglice zlostavljane i silovane

Klix.ba
Raseljene osobe unutar Somalije žrtve su seksualnog nasilja i drugih oblika zlostavljanja, izvijestio je Human Rights Watch (HRW).

Zlostavljanje vrše naoružane osobe među kojima su i vladine snage, navodi se u izvještaju.

Žene koje su pobjegle od gladi i sukoba izjavile su kako su bile silovane u kampovima u Mogadishu, glavnom gradu Somalije.

Menadžeri kampova, koji često rade s policijskim snagama, izvlače hranu i druge vrtse pomoći iz kampova.

Kako se navodi u izvještaju, nova somalijska vlada, koja je preuzela vlast u septembru i tako prekinula 20-godišnji konflikt u državi, dala je impresivne izjave, ali je učinila vrlo malo da promijeni situaciju na terenu.

"Naša istraživanja pokazuju da su ljudi u kampovima često držani kao zarobljenici. Oni ne mogu normalno živjeti. Čuvari koji kontroliraju kampove su zlostavljači. Dosta pomoći poslane za ljude u kampu, među kojima ima ozbiljno bolesnih, je izvučeno iz kampa", rekao je David Mepham, direktor Human Rights Watcha iz Velike Britanije.

Izvještaj pod nazivom "Hostages of the Gatekeepers" (Taoci vratara) fokusiran je na one koji su doselili u kampove u Mogadishu od 2011. godine.

Vođenje kampova je postalo tako unosno da menadžeri, poznati kao vratari, odbijaju pustiti stanovnike da odu.

Najgori oblik zlostavljanja je seksualno nasilje, a žrtve su žene i djevojčice, ali one često odbijaju govoriti o tome jer se plaše stigme i odmazde.

Izvještaj sadrži teška svjedočenja žena koje su bile silovane, među kojima je i dvadesettrogodišnja Quman. Ona je u devetom mjesecu trudnoće, a silovala su je tri muškarca u uniformama vladine vojske.

Drugoj ženi, koja se zove Safiyo, morali su amputirati nogu nakon što je silovana i ranjena.

Žene koje su odlučile progovoriti o silovanjima i sve prijaviti vlastima nisu dobile pomoć, rekla je analitičarka Mary Harper.

HRW je također naveo kako postoji diskriminacija onih članova koji dolaze iz nekih klanova ili etničkih grupa, koje često tuku ili uhapse.