Veliki sporazum
45

Somalija u historijskom ugovoru prepustila Turskoj odgovornost da štiti njeno more i obalu

F. H.
Mapa: Google Maps
Mapa: Google Maps
Somalijska vlada službeno je u srijedu odobrila sporazum o odbrani i ekonomskoj saradnji s Turskom, ovlastivši Ankaru da izgradi, obučava i opremi somalsku mornaricu i navodno brani njene teritorijalne vode usred napetosti s Etiopijom.

Somalijska vlada i zastupnici podržali su u srijedu veliki odbrambeni sporazum s Turskom, a Mogadiš je u sporu s Addis Abebom oko pomorskog sporazuma za koji tvrdi da prijeti njenom suverenitetu.

U skladu s 10-godišnjim paktom, bliski saveznik Turska pomoći će u odbrani duge obale Somalije i također obnoviti pomorske snage krhke nacije Roga Afrike, rekao je predsjednik Hassan Sheikh Mohamud novinarima nakon zajedničke sjednice parlamenta.

"Sporazum koji je danas podnesen parlamentu odnosi se isključivo na saradnju između Somalije i Turske u pomorskoj odbrani i ekonomiji, ni na koji način nije usmjeren na stvaranje mržnje ili sukoba s drugom zemljom ili vladom", rekao je.

No dodao je: "Bili smo u ratu s teroristima kako bismo oslobodili našu zemlju, a danas ćemo se započeti uključiti u još jedan rat kako bismo odbranili naš pomorski teritorij od terorista ili onih koji su prekršili naša zakonska prava i međunarodnu vladavinu prava."

U januaru je Etiopija razbjesnila Somaliju kada je potpisala pomorski sporazum s otcijepljenom regijom Somalilandom koji bi zemlji bez izlaza na more dao dugo željeni pristup moru.

"Somalija je jasno izrazila svoje stajalište: da se o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Somalije nikada ne može pregovarati, a to je dovelo do ovog današnjeg historijskog sporazuma. Turska je najbolji izbor za odbranu somalskih obala", rekao je zamjenik ministra odbrane Abdifatah Kassim za AFP.

Turska, članica NATO-a, ima bliske odnose sa Somalijom i njen je vodeći ekonomski partner, posebice u sektoru građevinarstva, obrazovanja i zdravstva, kao i u vojnoj saradnji.

U Somaliji se također nalazi najveća turska prekomorska vojna baza i centar za obuku, u kojem je već obučeno više od 5000 pripadnika somalijskih snaga sigurnosti, prema izvještajimaturskih medija.

Jedna je od nekoliko nacija koje obučavaju vojnike za preuzimanje mirovne misije Afričke unije poznate kao ATMIS, čije postrojbe trebaju otići do kraja godine.

Narod Roga Afrike oštećen je desetljećima građanskog rata i krvave islamističke pobune džihadističke militantne skupine Al-Shabaab povezane s Al-Qaidom.

Al-Shabaab nastavlja s napadima na sigurnosne i civilne ciljeve unatoč vojnoj protuofanzivi pokrenutoj u augustu 2022., s američkim zračnim napadima i vojnicima AU-a na terenu.

Turska je među onima koji su izrazili potporu suverenitetu Somalije nakon memoranduma o razumijevanju između Etiopije i Somalilanda od 1. januara.

Prema paktu, Somaliland je pristao iznajmiti 20 kilometara (12 milja) svoje obale na 50 godina Etiopiji, koja želi postaviti pomorsku bazu i trgovačku luku na obali.

Zauzvrat, Somaliland, koji je jednostrano proglasio neovisnost 1991., rekao je da će ga Etiopija službeno priznati, iako te tvrdnje nisu potvrđene u Addis Abebi.

Etiopija, druga najmnogoljudnija zemlja u Africi i jedna od najvećih zemalja bez izlaza na more, traži izlaz na more otkako je Eritreja 1993. proglasila nezavisnost.

Somaliland, bivši britanski protektorat od 4,5 miliona stanovnika, uživa relativnu stabilnost u usporedbi sa Somalijom.

Ali ostaje izoliran zbog nedostatka međunarodnog priznanja, što ga sprječava da iskoristi svoj položaj u Adenskom zaljevu koji vodi do Crvenog mora, jedne od najprometnijih pomorskih ruta na svijetu.

"Ovim paktom Turska će zaštititi somalijsku obalu od pirata, terorista... bilo koga tko krši naše morske granice poput Etiopije", rekao je zamjenik somalijskog ministra odbrane. ​