Svijet
0

Somalija: U dva napada ubijeno 50 osoba

FENA
Skoro 50 osoba poginulo je u Somaliji u posljednjih 24 sata u dva odvojena napada bombom čije su mete bili vladini i etiopski vojnici.

Prvi napad desio se u petak posljepodne u okolini prestonice Mogadiš. Jedno od vozila konvoja etiopskih vojnika aktiviralo je nagaznu minu, poslje čega su vojnici otvorili neselektivnu vatru, javio je Reuters. Očevici su kasnije izjavili britanskoj agenciji da je na mjestu napada ostalo skoro 40 mrtvih, uglavnom civila između ostalog putnika autobusa koji se u trenutku eksplozije zatekao na putu. Oko 20 osoba je tom prilikom ranjeno.

U drugom napadu takođe je došlo do eksplozije bombe postavljene u jednoj ulici koju su vladine trupe pregledale da li je sigurna jer je kroz nju uskoro trebao da prođe kolona vozila sa somalijskim predsjednikom Abudlahijem Jusufom, premijerom Nurom Hasanom Huseinom i predsjednikom parlamenta. Oni su se uputili u Adis Abebu u susednoj Etiopiji na razgovore o načinima da se prevaziđu sve veće razlike u gledištima predsjednika Jusufa i premijera Huseina. Kasnije su uspeli da izađu iz zemlje, saopćili su neimenovani zvaničnici.

Nasilje poput onoga koje se odvija u Iraku zahvatilo je Somaliju januara 2007. godine i od tada je ubijeno više od 8.000 civila a oko milion je bilo prisiljeno da napusti svoje domove.