Svijet
0

Somalija: U američkim zračnim napadima ubijeno osam terorista

FENA
Osam terorista je ubijeno a pet zarobljeno u zračnim napadima koje je pokrenula američka vojska na jugu Somalije, ciljajući navodne pripadnike al-Qaide, saopćio je u srijedu etiopski premijer Meles Zenawi, ne precizirajući njihov identitet.

"Meta je bilo 20 terorista, trinaest je lokalizirano, za ostale ne znamo gdje su. Osam njih je ubijeno, pet je povrijeđeno i sada su pod kontrolom naših trupa", rekao je Meles na brifingu u Addis Abebi.

"Meta su bili isključivo Somalijci, ali su tu mogli biti uključeni i visoki zvaničnici islamističkih plemena", koji su od somalijskih trupa početkom januara doživjeli poraz.

"Siguran sam da ti američki napadi nisu pogodili civilne mete", rekao je Meles.

"Naše trupe su bile u regionu u kojemu su vođeni zračni napadi i dobili smo garancije od naših trupa da nijedan civil nije povrijeđen", dodao je on.

Prema iskazima lokalnih vođa, prikupljenim u utorak, najmanje 19 somalijskih civila je ubijeno u tim zračnim napadima.

Meles je uputio apel SAD-u i saveznicima Etiopije u regionu tražeći da podrže vojnu akciju u Somaliji.

"Naša poruka SAD-u jest da ne proširuju obim svoje akcije u Somaliji. Imamo svoje trupe na terenu. Pustimo naše trupe da se brinu o situaciji", zatražio je premijer.

SAD su priznale u utorak da su pokrenule zračni napad u Somaliji, prvu vojnu akciju u toj zemlji, rekvši da je njihov cilj ograničen na lokaliziranje čelnika terorističke mreže al-Qaida.

Somalijska vlada je saopćila u srijedu da su na jugu Somalije vođeni novi američki zračni udari.