Svijet
0

Somalija: Naoružani napadač ubio dva humanitarna radnika

FENA
Naoružani napadač u četvrtak je ubio dvojicu humanitarnih radnika u somalskoj prijestonici Mogadishu, saopćio je sigurnosni zvaničnik, a svjedoci su su javili da su obojica ubijenih stranci.

"Dvojica humanitarnih radnika ubijena su u svojim uredima i imamo izvještaje da ih je ubio zaštitar u objektu", izjavio je vladin sigurnosni zvaničnik Mohamed Ali.

"Jedan je ubijen na licu mjesta a drugi je bio teško ranjen i kasnije je podlegao", izjavio je svjedok koji je tražio da ostane anoniman, dodajući da su obje žrtve bili stranci.

Ostalo je nejasno šta se desilo s napadačem.

Današnja pucnjava posljednji je napad na humanitarne službenike u toj zemlji Roga Afrike, jednom od najopasnijih mjesta na svijetu za humanitarne radnike.

Prošle je sedmice napružani napadač ubio tri somalska humanitarna radnika, uključujući dva službenika UN-ovog Svjetskog programa hrane, u centralnoj regiji Hiran.

U tri regije u južnoj Somaliji još je na snazi opasnost od gladi, a skoro 250.000 stanovnika u opasnosti je od umiranja od gladi, saopćile su Ujedinjene nacije (UN).