Stradali i studenti
0

Somalija: Najmanje 65 mrtvih u bombaškom napadu u Mogadišu

FENA
U eksploziji autobombe ispred zgrada vlade u glavnom gradu Somalije, Mogadišu, poginulo je najmanje 65 osoba, a oko 50 osoba je povrijeđeno, saopćio je predstavnik hitne pomoći.

Odgovornost za ovaj napad odmah je u poruci na svojoj internet stranici preuzela ekstremistička grupa Al-Šabab, koja je povezana s Al-Kaidom.

"Prenijeli smo 65 tijela i 50 povrijeđenih. Tamo još leži nekoliko ljudi. Većina njih ima opekotine", rekao je Ali Muse za Reuters, precizirajući da se među žrtvama ovog napada nalaze studenti, vojnici i civili.

Muse je rekao da se automobil kojim je napad izveden prvo zaustavio na kontrolnoj rampi na ulazu u zgradu ministarstva obrazovanja, a zatim eksplodirao.

Somalija, siromašna zemlja na Rogu Afrike nema funcionalnu vladu od 1991. godine, a slaboj vladi, koja ima podršku Ujedinjenih nacija (UN), pomažu snage Afričke unije (AU), čija misija u ovoj zemlji traje od 2007. godine.

Pripadnici Al-Šababa povukli su se iz baze u Mogadišu u augustu zbog jakog pritiska snaga AU, ali i dalje izvode napade u glavnom gradu.