Maplecroft
0

Somalija je najizloženija terorističkim napadima

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Somalija je zemlja najizloženija terorističkim napadima, pokazuju rezultati Indeksa rizika od terorizma (TRI) koji svake godine sastavlja britanska savjetodavna kompanija Maplecroft.

Somalija se na toj listi nalazi spred Pakistana, Iraka i Afganistana. Ove je godine 16 zemalja svrstano u kategoriju "ekstremnog rizika" od terorističkog napada. Iza navedenih zemalja na popisu su područja pod palestinskom samoupravom, Kolumbija, Tajland, Filipini, Jemen i Rusija.

TRI se sastavlja kako bi zainteresirane organizacije mogle prepoznati i pratiti terorističke rizike za sigurnost ljudi i imovine. Maplecroft se pri izradi TRI-ja koristio podacima od juna 2009. do juna 2010. po učestalosti i jačini napada.

U Somaliji je u navedenu razdoblju bilo 556 terorističkih napada s 1.437 ubijenih i 3.408 ranjenih ljudi. Somalija ima najveći broj mrtvih od terorizma po stanovniku i najveći broj žrtava po napadu. Najveća prijetnja u toj zemlji je islamistička organizacija Al-Shabab.

U Evropi najveća opasnost od terorističkih napada je u Grčkoj, koja se nalazi na 24. mjestu na popisu, odnosno tri ispred Španije. Obje su zemlje u kategoriji "visokog rizika". Prva zbog napada anarhističkih skupina, a druga zbog prijetnje ETA-e.

Nijedna od ostalih zapadnih zemalja ne pripada u kategoriju "ekstremnog ili visokog rizika". SAD (33.), Francuska (44.) i Britanija (46.) nalaze se u kategoriji "umjerenog rizika", a naprimjer Njemačka (70.) u kategoriji "niskog rizika".