Svijet
0

Solženjicin dovršava sabrana djela

FENA
Najveći živi ruski pisac Aleksandar Solženjicin marljivo radi na dovršavanju svojih djela i piše svaki dan unatoč slabom zdravlju, izjavila je njegova supruga Natalia u intervjuu The Observeru.

Solženjicin će u decembru navršiti 90 godina, živi u jednoj moskovskoj dači, a odlučio je nadzirati objavu svojih sabranih djela u čak trideset svezaka.

"Nije izašao iz kuće već pet godina. Ima nekoliko ozbiljnih problema, uključujući kralježnicu - nedostaje mu kralježnjak - i praktički ne može hodati. Fizički je to vrlo teško za njega. Zdravlje mu je slabo. No svaki dan sjedi i radi", izjavila je Natalia.

Intervju je uslijedio nakon što se Solženjicin oglasio povodom Bushovog posjeta Ukrajini prije nekoliko dana. Bush i Juščenko tada su posjetili spomenik žrtvama velike gladi 1932.-1933., koju ukrajinska vlada naziva genocidom.

Solženjicin je pak izjavio kako su priče o genocidu "nategnuto čaranje", jer su i milijuni ne-Ukrajinaca tada umrli od gladi, koju je izazvao sovjetski sistem.

"Ova provokativna vika o 'genocidu'..podignuta je na sam politički vrh u današnjoj Ukrajini. Znači li to da su nadmašili i boljševičke prodavače propagande u njihovom nategnutom čaranju?", napisao je Solženjicin.

Solženjicinova supruga je objasnila da pisac tako snažno doživljava tamošnje političke događaje jer mu majčina strana porodice dolazi iz Ukrajine. Također je objasnila piščevo mišljenje o predsjedniku Bushu:

"Bush je bio u Kijevu nekoliko sati. Nije otišao na spomenik žrtvama fašizma već žrtvama gladi (holodomor). Ne znamo je li Bush otišao tamo iz cinizma, ili zato što mu je razina povijesnog znanja malena."