|

Soltanieh: SAD neosnovano optužuje Teheran da razvija nuklearni program

Soltanieh: SAD neosnovano optužuje Teheran da razvija nuklearni program
0
F
FENA
23.11.2007. u 13:33
0
komentara
0

dijeljenja
Soltanieh: SAD neosnovano optužuje Teheran da razvija nuklearni program
Šef iranske delegacije u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) Ali-Asghar Soltanieh smatra sankcije Ujedinjenih nacija njegovoj zemlji bezvrijednim i tvrdi da SAD neosnovano optužuje Teheran da razvija nuklearni program.
Agencija Associated Press navodi da su ovi Soltaniehovi stavovi sadržani u njegovom izlaganju pripremljenom za današnju zatvorenu sjednicu IAEA-e, na kojoj predstavnici 35 zemalja raspravljaju o nuklearnim ambicijama Islamske Republike i njenom nepoštovanju naloga UN-a da prekine obogaćivanje urana.

Soltanieh je također ocijenio da zahtjev iz rezolucije Vijeća sigurnosti za obustavu te aktivnosti - koja vodi ovladavanju nuklearnom tehnologijom - nema "pravni osnov".

On je optužio Washington da pravi "politički problem" od miroljubivoga nuklearnog programa Teherana, upozoravajući da on predstavlja prijetnju svijetu. "Navodi o iranskim tajnim nemiroljubivim aktivnostima su neosnovani", istaknuo je on.

Sjedinjene Države međutim ističu da Teheran želi "obmanjivati svijet" dok se približava mogućnosti da proizvodi atomsku bombu.

Washington i njegovi saveznici i dalje smatraju da Iranu treba nametati nove sankcije i kazne ako se ne odrekne obogaćivanja urana.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.