Svijet
0

Solanina podrška palestinskim pregovorima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Visoki zvaničnik Evropske unije u petak je izrazio podršku palestinskim pregovorima o vladi nacionalnog jedinstva, ali je izjavio da će konačan stav Unije biti utvrđen tek kada se postigne sporazum.

Frakcije, uključujući islamističku grupu Hamas i Fatah predsjednika Mahmuda Abbasa, u četvrtak su počele pregovore u Kairu, u posljednjem pokušaju da stvore vladu nacionalnog jedinstva do 20. marta ne bi li tako okončali međunarodni embargo nametnut pojasu Gaze.

Sporazum i ukidanje blokade nad priobalnim pojasom kojim trenutno vlada Hamas također bi mogli pomoći u jačanju Abbasovih mirovnih napora s Izraelom.

Vanjskopolitički šef EU-a Javier Solana izjavio je da je raspravljao o egipatskim posredničkim nastojanjima dok je bio u Kairu, ali je dodao da Evropska unija mora sačekati na ishod dogovora prije nego što zauzme stav.

Solana je prvi put posjetio Gazu od juna 2007. kada je Hamas svrgnuo Abbasovu frakciju Fatah i preuzeo vlast nad priobalnom enklavom u kratkom ali krvavom građanskom ratu.

Raniji napori arapskih pregovarača da pomire Hamas i Fatah propali su.

"To je samo prvi korak, pogledajmo šta će se desiti, ali u načelu, a što u Kairu veoma dobro znaju, mi podržavamo taj proces", izjavio je Solana novinarima u gradu Gazi, javio je Reuters.

"Pogledajmo šta će se desiti na kraju i mi ćemo razgovarati kada oni dođu do kraja, ali mi ih u načelu podržavamo", kazao je.

Solana je izjavio da će predstavnici EU-a i SAD-a prisustvovati konferenciji zapadnih donatora u Egiptu iduće sedmice na kojoj će se nastojati prikupiti 2,8 milijarde dolara, koliko se procjenjuje da je potrebno za obnovu u Gazi nakon izraelske 22-dnevne ofanzive na nju koja je okončana 18. januara nakon što je izazvala teška razaranja.

"Evropska unija će biti tamo i voljeli bismo prikupiti s drugim zemljama svijeta taj novac koji će biti neophodan za obnovu od razaranja koja su se desila", izjavio je Solana.