Svijet
0

Solana završio posjetu Sloveniji

FENA
Odvojenim susretima s premijerom Janezom Janšom i novim slovenskim predsjednikom Danilom Tuerkom, evropski povjerenik za vanjske poslove i sigurnost Javier Solana završio je u srijedu dvodnevni posjet Sloveniji posvećen zadaćama Slovenije prije preuzimanja predsjedanja Evropskom unijom, a posebno situaciji vezanoj uz Kosovo.

Solana je nakon susreta s Tuerkom izjavio da za Sloveniju nakon što je postala članicom EU-a 2004. godine, a onda preuzela europsku valutu euro, preuzimanje predsjedanja Unijom predstavlja velik uspjeh.

Solana nije želio komentirati današnju zatvorenu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj je riječ o izvješću međunarodne posredničke trojke o neuspješnim pregovorima Beograda i Prištine, ali je rekao da očekuje konstruktivnu raspravu i izrazio uvjerenost da je EU sposobna preuzeti od svjetske organizacije zadaće vezane uz Kosovo.

Tuerk koji mandat predsjednika preuzima nakon polaganja prisege u subotu izjavio je nakon susreta sa Solanom da se svjetska organizacija pitanjem Kosova bavi veæ deset godina.

"Taj proces odvijao se kroz različite faze u kojima je bilo i razočaranja, a nadam se da će ova faza biti uspješna iako je teška", rekao je Tuerk, koji je u devedesetim godinama bio predstavnik Slovenije u UN-u, a kasnije i pomoćnik nekadašnjega glavnog tajnika UN-a Kofija Annana za politička pitanja.

Izvori iz ureda premijera Janše priopćili su da je u razgovoru sa Solanom bilo riječi o slovenskim prioritetima tijekom predsjedanja EU-om u prvoj polovici sljedeće godine.