Svijet
0

Solana započeo turneju po Bliskom istoku

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana stigao je u utorak u Damask, prvu etapu svoje regionalne turneje prije konferencije o obnovi Gaze predviđene za 2. marta u Egiptu.

U Damasku bi se Solana trebao sastati u večernjim satima s potpredsjednikom vlade, zaduženim za ekonomske poslove, Abdullahom Dardarijem a u srijedu ujutro će ga primiti predsjednik Bashar al-Assad, precizirao je izvor evropske diplomatije.

Solanina turneja po Bliskom Istoku ima za cilj "susret s akterima regije prije donatorske konferencije za Gazu", koja se održava u Sharm el-Sheiku, precizira ovaj izvor.

Nakon Damaska, Solana će se kratko zadržati u Libanu, nakon toga odlazi za Egipat, Izrael i Zapadnu obalu. On planira posjetiti i pojas Gaze.

Odnosi Sirije i Evropske unije počeli su se normalizirati s posjetom francuskoga predsjednika Nicolasa Sarkozyja početkom septembra u Damasku.

Na nagovor bivšeg francuskoga predsjednika Jacquesa Chiraca, EU je zamrznuo odnose s Damaskom nakon ubistva bivšeg libanskog premijera Rafica Haririja u februaru 2005., koje se pripisuje Siriji, što ona demantira.