Svijet
0

Solana: Za Srbiju ima prostora u evropskoj porodici

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropski povjerenik za sigurnost i vanjsku politiku Javier Solana pozvao je političare u Srbiji da poduzmu sve za očuvanje mira i sigurnosti diplomatskih predstavništava stranih država u Beogradu, te upozorio da su odgovorni za stanje u državi koja ima evropsku perspektivu.

"Nasilje ne vodi nikamo, pozivamo sve strane da se ponašaju odgovorno", rekao je Solana na Brdu kod Kranja, gdje je završen dvodnevni neformalni sastanak ministara obrane članica Europske unije na kojem se raspravljalo o operacijama EU-u u Evropi, Africi i Aziji, te dograđivanju evropskih obrambenih kapaciteta.

"Državljani Srbije znaju da imaju evropsku perspektivu. Za Srbiju postoji prostor u evropskoj porodici, ali bi mjere protiv diplomatskih predstavništava naših vrlo značajnih članica bile vrlo štetne", rekao je Solana na konferenciji za novinare nakon zasjedanja ministara, zamoljen da komentira prosvjede i kasniji razvoj događaja u Beogradu, javila je Hina.

Solana je pohvalio način na koji je na događaje reagirao srbijanski predsjednik Boris Tadić, primijetivši da se svi političari u Beogradu nisu ponašali kao on. Istodobno, Solana je podsjetio da je dogovor kojim je EU Srbiji ponudila potpisivanje političkog sporazuma do sklapanja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju "još na stolu", ali da je za to potreban mir i da su za to odgovorni političari u Srbiji.

"Potrebni su mirni živci i odgovarajuće ponašanje, mislim da stvari idu u pravom smjeru", izjavio je Solana.

Zamoljen da reagira na izjave srbijanskih političara koje izazivaju nasilje, Solana je rekao da bi "bilo dobro kad bi neki srpski lideri išli u Prištinu", a na pitanje je li istina da su nemiri u sjevernom dijelu Kosova "organizirani", odgovorio je da smatra kako nema znakova da je riječ o organiziranim zbivanjima.

Na pitanje o današnjoj oštroj izjavi ruskog veleposlanika pri NATO-u da bi Rusija reagirala ako KFOR na Kosovu bude išao iznad okvira svog mandata, Solana je rekao da "nije pročitao tu izjavu" te da "KFOR, misija EU-a i UNMIK neće ići preko granice svog mandata koji je vrlo jasan i u skladu s rezolucijom UN-a o Kosovu".

Na pitanje o mogućnosti da događaji oko Kosova destabiliziraju situaciju u BiH s obzirom na demonstracije u RS, Solana je rekao da te opasnosti "za sada" nema. "Poštujemo pravo na mirne demonstracije dok su uistinu mirne", izjavio je Solana. Podsjetio je na to da je ministre obrane EU-a u četvrtak o situaciji u BiH i operaciji Althea upoznao zapovjednik te operacije, da se ocjenjuje da je situacija za sada stabilna, te da nema potrebe za uključivanje strateških pričuva koje u slučaju potrebe mogu biti dodatno uključene.

Na pitanje japanskog novinara kako ocjenjuje stajališta da bi Kosovo moglo postati presedan za odcjepljenja nekih pokrajina iz okvira nacionalnih država, te na različite reakcije Kine i Tajvana na proglašenje kosovske nezavisnosti, Solana je rekao da se radi o posve specifičnom slučaju.

"Naša poruka je da se radi o situaciji sui generis. Kosovo je već devet godina protektorat UN-a i mislim da u svijetu nema nijednog takvog slučaja. A slučaj koji je sui generis zahtijeva i sui generis rješenje", rekao je Solana, dodavši da situacije u svijetu kakva je na Kosovu nije moguće naći.

Situaciju na Kosovu, u Srbiji i u BiH komentirao je na zajedničkoj konferenciji za novinare i slovenski ministar obrane Karel Erjavec. Zamoljen da komentira mogući utjecaj događaja u Srbiji i na Kosovu na BiH, Erjavec je rekao da jučerašnji prosvjedi, pa i oni u Banjoj Luci, ne predstavljaju prijetnju za stabilnost te podsjetio na zaključak ministara da se broj sudionika u operaciji Altea neće smanjivati.

Što se tiče razvoja situacije na Kosovu, Erjavec je rekao da KFOR, koji pažljivo prati razvoj situacije, ima razrađen "niz scenarija", no da misli "da će se situacija smirivati".

Na pitanje može li komentirati današnji upad turske vojske u Irak, Solana je odgovorio da razumije stajalište turske vlade, ali da mjere koje je poduzela nisu najadekvatniji odgovor na situaciju.

Slovenski ministar obrane kazao je da je na današnjem sastanku ministara obrane EU-a najviše bilo riječi o dogradnji europskih obrambenih sustava, jačanju zrakoplovnih kapaciteta, suradnji Europske unije i njezine obrambene agencije sa NATO savezom, te operaciji u Afganistanu.