Svijet
0

Solana uputio muslimanima poruku poštovanja

FENA
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana uputio je u ponedjeljak muslimanima poruku poštovanja tokom susreta s generalnim sekretarom Organizacije islamske konferencije (OIC) Ekmeleddinom Ihsanoglunom tokom susreta u Džedi u Saudijskoj Arabiji.

"Mi u Evropskoj uniji osjećamo veliko poštovanje prema muslimanima danas kao i juče i sutra", rekao je Solana na konferenciji za štampu, pozivajući se na gnjev izazvan u muslimanskom svijetu objavljivanjem kontroverznih karikatura poslanika Muhammeda.

"Nikada nismo htjeli, ni u kojem slučaju, uvrijediti njihova osjećanja. To nije bila naša namjera, ona to nije bila i neće biti", rekao je evropski dužnosnik, koji nastoji smiriti strasti izazvane objavljivanjem kontroverznih karikatura u nekoliko evropskih listova.

Govoreći na konferenciji za štampu, generalni sekretar OIC-a je naglasio da se EU treba boriti s "islamofobijom" usvajanjem u Evropskom parlamentu odgovarajućuh zakonskih uredbi.

"Nažalost, sa žaljenjem konstatujemo da ljudi u muslimanskom svijetu počinju osjećati to kao novi 11. septembar uperen protiv njih", dodao je Ihsanoglu.

On se time pozivao na protuameričke napade od 11. septembra 2001. za koje je odgovornost preuzela mreža Al-Qaida.

Objavljivanje 12 karikatura poslanika Muhammeda u danskom dnevnom listu Jyllands-Posten 30. septembra izazvalo je ljutnju u muslimanskom svijetu. Jedan norveški list te karikature objavio je u januaru, a nakon njega i mnogi listovi u Evropi.

Ova turneja Javiera Solane je prilika da se razmotre i ostali aktuelni gorući problemi, poput posljedica pobjede radikalne grupe Hamas na palestinskim izborima.