|

Solana traži prekid krvoprolića

Solana traži prekid krvoprolića
0
F
FENA
20.7.2006. u 21:13
0
komentara
0

dijeljenja
Solana traži prekid krvoprolića
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana ocijenio je u četvrtak u Kairu da se svi napori moraju usredsrediti u cilju rješenja izraelsko-libanskog sukoba.
"Užasnut sam trenutnim patnjama u Libanu i moramo poduzeti sve neophodne napore da se okonča prolijevanje krvi", rekao je Solana novinarima, nakon susreta s egipatskim predsjednikom Hosni Mubarakom.

Solana je također ocijenio da bi Vijeće sigurnosti UN-a iduće sedmice moglo postići konsenzus i usvojiti rezoluciju o Libanu.

"Mora se nešto desiti iduće sedmice kada se postigne konsenzus u Vijeću sigurnosti a potom rezolucija o Libanui", rekao je on.

Solana je također pozvao sve strane da iskoriste svoj uticaj da se uspostavi mir.

On je izrazio nadu da će se izraelsko-libanski sukob završiti do kraja sljedeće sedmice i založio se za raspoređivanje multinacionalnih snaga između Izraela i Libana.

Vezano za situaciju na palestinskim teritorijama, Solana je rekao da je "Gaza tragična situacija s ponovnom okupacijom izraelske vojske i humanitarnom situacijom", dodavši da "EU neće napustiti palestinski narod".
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.